Home / archiefcentraal / asielzoekers vertrokken uit ommen

asielzoekers vertrokken uit ommen

De tijdelijke opvang van ruim driehonderd asielzoekers in huisjes van stichting Vacantievreugd op recreatiecentrum Besthmenerberg in Ommen is volgens beheerder Oscar Jipping goed verlopen. “Er was een goede samenwerking met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Er waren geen ongeregeldheden. Ik heb er verder geen ervaring mee, maar de manier hoe de bewoners hier verbleven is me niets tegengevallen.” Vanwege de hoge toestroom asielzoekers uit landen als Syrië en Eritrea naar Nederland, werden van oktober 2014 tot dinsdag 1 april asielzoekers opgevangen in Ommen.

De stichting Vacantievreugd werd benaderd door het COA met de vraag of recreatiecentrum Besthmenerberg als tijdelijke opvanglocatie kon dienen. “Het was een urgente vraag, aangezien het voor het COA lastig is om locaties te vinden”, legt de beheerder uit. “De opvanglocatie was in eerste instantie bedoeld als doorgangscentrum voor gezinnen die net een paar dagen in Nederland zijn”, vertelt Andries Martens, voorzitter van Interkerkelijke Werkgroep Vluchtelingen (IWVO).

Het gezelschap bleek minder gemêleerd te zijn dan verwacht. Vooral alleenstaande mannen verbleven in Ommen. “Halverwege de opvangperiode kwamen er ook mensen uit het AZC in Oranje naar Ommen. Zij zijn al verder in de procedure dan de rest en krijgen voedselgeld.”

Het COA is verantwoordelijk voor de opvang, begeleiding en de uitstroom uit de opvang. Vorige week wachtten nog een handjevol mensen op vertrek, maar inmiddels is iedereen vertrokken. “Landelijk is geregeld dat de mensen de avond van te voren, of de ochtend van vertrek, wordt verteld dat ze hun boeltje moeten pakken. Gedurende de gemiddeld vijf jaar van de procedure verkassen ze zo’n vijf keer”, legt Martens uit.

Geen wanklank

In Ommen is volgens OscarJipping en Andries Martens geen wanklank gehoord in verband met de tijdelijke opvang van asielzoekers. Jipping: “Niet in de directe omgeving en ook niet van gasten met een stacaravan. Sommige zijn zelfs vrijwilliger geweest.” Er zijn veel actieve en enthousiaste vrijwilligers actief geweest. Meer dan veertig mensen uit Ommen en omgeving hielpen met het organiseren van activiteiten zoals zingen, knutselen, sporten of het sorteren en uitdelen van kleding. “De Ommenaren gaven ontzettend gul. Veertig goede fietsen, maar ook knuffels, kleren en schoenen hebben we gekregen.”

Martens: “Het was in het begin even zoeken, maar toen er een wekelijks overleg werd ingevoerd met het COA, activiteitenbegeleiding en huisvesting, werkte het perfect”, zegt de voorzitter van IWVO. De werkgroep zag voor haar als belangrijkste taak te coördineren en mensen in te schakelen om werkzaamheden uit te voeren. “We werkten in subwerkgroepjes. Asielzoekers supporten zelf ook door bijvoorbeeld te helpen bij het tolken. Andries Martens vindt het best jammer dat de periode van opvang nu afgelopen is. “Het was heel leuk. Het is boeiend en leerzaam om mensen van andere culturen en godsdiensten spreken.”

“Je hoort soms wel dat het zakkenvullers zijn. Maar iedereen die ik sprak, wilde zo snel mogelijk terug.” Als voorbeeld vertelt Martens over een directeur van een ziekenhuis in Syrië. “Hij had miljoenen in MRI scanapparatuur geïnvesteerd, maar IS pakte alles af. Een poosje terug stond hij bij mij in de schuur schoenen uit te zoeken. Het is zo’n contrast.”

Jipping: “De mensen waren blij en dankbaar met hoe ze in Nederland werden opgevangen.” Nu de mensen vertrokken zijn, worden de vakantiehuisjes op het park klaargemaakt voor het zomerseizoen. Op de vraag of hij weer zijn medewerking zou verlenen, zegt Oscar niet direct nee. “Er valt over te praten”. Ik heb er persoonlijk geen problemen mee als het weer moet. Maar ik hoop natuurlijk dat het niet nodig is. Maar gezien de problemen in de landen lijkt het er nog niet op.”

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.