Home / archiefcentraal / zwaantie op een stokkie eeuwenoude traditie

zwaantie op een stokkie eeuwenoude traditie

In het centrum van Ommen werd zaterdag een demonstratie gegeven hoe je een Palmpasenstok moet maken.

“Niet bij iedereen is bekend hoe een echte Palmpasenstok gemaakt moet worden”, zegt Gerrit Steen, voorzitter van de Gemienschop van Oll Ommer. “Daarom geven we uitleg hoe een Palmpasenstok versierd moet worden. Het is een uitdaging om deze eeuwenoude traditie in stand te houden en niet verloren te laten gaan voor ons nageslacht. We doen dan ook een oproep aan ouders van kinderen om ook een zwaan te versieren en mee te doen aan de optocht. De laatste jaren is de deelname flink gegroeid maar de optocht kan nog veel langer. Ommen heeft al heel veel tradities waar het om bekend staat en daar mogen wij best trots op zijn.”

De jaarlijkse Palmpasenoptocht wordt zaterdag 28 maart georganiseerd door de Gemienschop van Oll Ommer, een vereniging die Ommer tradities in ere probeert te houden. Tussen 11.00 en 12.00 uur kunnen de zelf gemaakte creaties gebracht worden naar de Julianaschool op de hoek Paarhuisstraat/Sandbergstraat. De kunstwerken worden vervolgens door de jury beoordeeld en van punten voorzien. Tussen 13.00 en 13.15 uur kunnen de kinderen met hun begeleiders de Palmpasenstok weer ophalen en wachten tot de optocht begint. Deze start vanaf 13.30 uur en wordt vooraf gegaan door het jeugdorkest van Soli Deo Gloria. De route zal gaan vanaf de Julianaschool, Paarhuisstraat, Varsenerstraat, Markt, Bermerstraat, Varsenerpoort, Kruisstraat, Bouwstraat, Hamsgoren, Paarhuuisstraat en weer naar de Julianaschool.

Alle deelnemers krijgen als beloning een reep chocola en een sinaasappel, terwijl de mooiste zwaantjes op stok in aanmerking komen voor een geldprijsje. De deelnemer met de allermooiste Palmpasenstok krijgt een ereprijs aangeboden door De Darde Klokke. De broodzwaantjes zijn in verschillende groottes verkrijgbaar bij de bakker. Vroeger werd de Palmpasenoptocht gehouden op Palmzondag. Kinderen gingen met de Palmpasenstok langs de deuren en zongen: “Palm, palm, pasen, eikoerei, als het nog één keer zondag is, dan krijgen wij een ei”, en konden dat rekenen op iets lekkers. Nu wordt al jaren de Palmpasenoptocht in Ommen op zaterdag gehouden.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.