wethouder smid melken en lachen

Het college in Ommen ging graag in op de uitnodiging van de Land- en tuinbouworganisatie (LTO) Ommen voor een stage bij de boer.

Op vrijdag 13 maart mocht ik mij om 06.00 uur melden bij de familie Coppelmans in Beerzerveld. Later aanwezig zijn had weinig zin, omdat vanaf dat tijdstip de werkzaamheden al beginnen. Melken, stal opruimen, kalveren voeren, van zes tot acht moeten de handen al volop uit de mouwen.

Een dergelijke stage geeft de mogelijkheid in de praktijk te zien wat het betekent om als agrariërs de kost te verdienen. Ik trof een jong agrariërechtpaar met vier kinderen die vol passie hun bedrijf runnen. Belangrijk om te zien en te horen dat dat veel meer betekent dan alleen het uitvoerende werk in de stal en daarbuiten. Ook de gehele administratie en het bijhouden van kennis op velerlei gebied vraagt veel tijd en energie. Een dergelijke stage geeft ook de mogelijkheid te horen van de boeren zelf hoe zij bezig zijn met de toekomst van hun bedrijf. Met welke (mondiale) ontwikkelingen zij te maken hebben en met welke effecten van maatregelen en wetten. Bij de familie Coppelmans kon ik ook ervaren dat hun betrokkenheid met hun koeien groot is. Het was prachtig om te zien; de koeien met hun karakteristieke koppen en de rust waarmee zij het dagelijkse ritueel van het melken ondergaan.

Kortom, een prima initiatief van het LTO. Mede gelet op het belang van de agrarische sector voor Ommen en de leefbaarheid in het buitengebied. Een ander initiatief is het jaarlijkse vrijwilligersevenement in de Carrousel als waardering voor het werk van de vrijwilligers in de samenleving. Het belang van het werk van vrijwilligers in alle sectoren kan niet genoeg benadrukt worden. Belangeloze inzet voor medemens en samenleving is onmisbaar. Gelukkig zijn in Ommen veel vrijwilligers actief. Het vrijwilligersevenement is bedoeld om de vrijwilligers een leuke avond te bezorgen en dat is volgens mij goed gelukt. Ik mocht namens het college aanwezig zijn op de derde avond van de vier bijeenkomsten. Vier avonden een volle bak in ons theater. Het nog jonge popkoor Vocalicious zorgde met goed gezongen en leuk repertoire voor de goede sfeer voor de pauze. Na de pauze toonden de mensen van De Firma waartoe zij in staat zijn. Prachtige sketches met sterke teksten en acteurs in het buurtcafe, onderbroken door mooie liedjes en mooie stemmen. Voluit lachen en aandacht voor het serieuze. Hopelijk volgend jaar een nieuwe editie!

Met vriendelijke groeten,

Klaas Smid

Wethouder gemeente Ommen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.