uit hei en dennen leven of overleven

Net als je het leven een beetje “door hebt”, ben je op de leeftijd van aftakeling en staat Hein met de zeis naar je te grijnzen. Waarom zagen we ons leven zo aan ons voorbij gaan? Zo jammer dat je die wijsheden niet kunt doorgeven aan jongere mensen. En de mensen die het wel begrijpen, zijn dus net zo oud als jijzelf.

Waarschuwingen nemen we als jongere helemaal niet aan. Je laat ze maar kletsen, knikt instemmend en denkt, “tuurlijk jòh, we zitten echt te wachten op je raadzame vermaningen, suf mens”. Hoe vaak willen we niet uitgillen “je bent maar zo kort jong, dus geniet van ieder moment”, maar nee, het komt niet aan, het diploma moet worden gehaald, een baan gevonden, een leuke man/vrouw een nog hogere functie, een nog groter huis, auto, vakantie, clubs, interieur, golf, ski etc.

O ja, nu wordt het toch tijd om kinderen “te nemen”, tuurlijk, doen we er tussendoor. Leve de crèche. En maar ploeteren om steeds meer te verkrijgen omdat je DAN pas echt kunt genieten. Het bezit van de zaak is het eind van het vermaak. We zijn alweer op jacht naar nieuwe buitenissigheden.

Vinden we ons werk echt zo belangrijk? Ja, omdat we zijn wie we zijn DOOR ONS WERK. Wie wil er die suffe gans zijn, die thuis zit te taartjesbakken of verhaaltjes voor te lezen. Dan tel je toch niet mee in de maatschappij. Mensen kijken je medelijdend aan, schudden hun hoofd en zeggen onder elkaar “er zat nooit veel bij die vrouw, moet je haar zien met dat grut in de speeltuin”.

Omdat iedereen graag een eigen huis heeft, is het geen kwestie meer van “thuisblijven” voor een van de ouders. De hypotheek is verkregen op twee inkomens, dus worden oma’s ingeschakeld of de dure crèche. Als je spekkoper bent kun je beiden vier dagen werken, heeft je kind toch 4 dagen in de week één van z’n ouders in z’n omgeving. En dan ben je van je financiële verplichtingen af. De kinderen hebben hun weg gevonden en gaan doen wat hun ouders deden.

Ik heb stille hoop op de wijsheid van onze kinderen. Minder is meer, echt waar. Sleep niet al die luxe in je huis, het moet allemaal worden onderhouden. Wees gelukkig met partner, kinderen, vrienden, hobby’s, natuur. Daar is het leven voor bedoeld. Je bent niet je functie, je bent MENS.

Antoinette

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.