Home / archiefcentraal / uit hei en dennen geboorte

uit hei en dennen geboorte

Eind vorige maand werd mijn kleinzoon Floris geboren. Wat een verschil met vroeger toen mijn moeder haar kinderen verwachtte. Je had een moeder- en kindboek over geboorte en een benodigdhedenlijstje, als: Een twintigtal katoenen luiers, flanellen doeken, truitjes, zeep, poeder, borsteltje zalf, zeiltje, molton onderleggers, kruik, teiltje, wieg, navelbandjes, kinderwagen.

Een kraamverzorgster kwam voor de geboorte kijken of alles gereed was. Je had je aan haar en de huisdokter te onderwerpen en daar moest je het mee doen. Soms kreeg je van iemand uit je omgeving tips en op de vraag van de angstige a.s. moeder hoe zo’n bevalling zou verlopen, zei men “zie je die muur daar? Daar moet je doorheen”.

Geen voorbereiding uit babytijdschriften of boeken, je zou het wiel zelf uit moeten vinden. Wat moet je voelen om te weten wanneer de baby wenst te komen? “Dan verga je van de buik- en rugpijn en die noemen ze dan weeën”. Aha!

Okee, het moment is daar, je kijkt nog even naar één van de positiejurken, die je gedurende die 9 maanden aan had en hult je in een nachtpon. Je man wordt ergens vandaan gehaald en na verloop van tijd kun je de kraamzuster bellen. Nee, je had nog steeds geen benul wat je stond te wachten.

Klossen onder je bed en als na uren van pijn en wanhoop je eindelijk mag persen, begrijp je ineens wat ze met die muur bedoelden waar je door heen moest. In dit geval de baby. Eindelijk, je kindje wordt afgenaveld, gewassen en aangekleed. Niks eerst op de buik van de moeder.

Je voedde je baby zelf, er was nauwelijks andere voeding mogelijk. Ook dat is heftig, zo’n bekwame kraamhulp duwde hardhandig het koppie van je kind tegen je borst en met de moed der wanhoop onderging je de enerverende taak van voedster. Je moest 10 dagen in bed blijven! De kraamhulp zorgde voor het huishouden.

En nu? Mama staat na de bevalling de volgende dag op. Ze heeft een babykamer met wieg, wagen, kasten, commode, badje en na drie dagen loopt ze buiten met haar baby in een fraaie kinderwagen waar je vroeger een auto voor kon kopen.

Er is veel veranderd, de laatste 50 jaar. We plannen ons kind, de crèche, de vierdaagse werkweek. Alles centraliseert zich rond het kind. En als het kindje ziek is? Dan komt oma Pieterman en mag ze lekker oppassen en vertroetelen.

Antoinette

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.