Home / archiefcentraal / uit hei en dennen armoede

uit hei en dennen armoede

Mensen met kinderen, een koophuis en hypotheek zitten binnen een paar weken met hoge schulden. Tussen ontslag en vinden van een nieuwe baan liggen nu eerder jaren dan maanden. Van het bedrag dat je na veel soebatten bij de gemeente uiteindelijk krijgt kun je je normale leefpatroon niet voortzetten.

Huis verkopen is een langdurige zaak, terwijl de hypotheek wel doorloopt. Na een aantal maanden ben je diep in de zorgen en schulden en geen mens geeft je een cent krediet. Nee, de banen liggen niet voor het opscheppen, maar je was toch een uitstekend vakman, ambtenaar, bouwvakker, kapper, ingenieur, leraar enz. Jawel, maar je bent boven de 45 jaar, dus duur. En voor jou 200 anderen.

De eerste maanden heb je nog vertrouwen in eigen kunnen. Je verkoopt de tweede auto, bespaart op alle uitgaven en solliciteert op alles wat er te vinden is. Daarna wordt de audi een zesde hands polo, en gaat de bank je huis aan de hoogste bieder verkopen. Je komt in een wijk met veel tv schotels, allemaal op het zuidoosten gericht.

In wat duurdere wijken wordt na ontslag de jaguar nog duwend uit de garage gehaald en er ‘s avonds weer in terug geduwd. We willen immers onze stand ophouden. We waren toch de bolle bof van de buurt. Niet meer twee keer per week naar de kapper, golf of hockey. Twee auto’s voor de deur. Nu zijn contributies, kleding, vakanties en een schooltripje te duur. Het duurt vaak lang voordat je als gezin er echt van doordrongen bent, dat het rijke leven voorgoed voorbij is.

Aanmelden bij “effe geen cent te makke”? Dan komt een lieve man en bitsige dame je uitleggen dat je een sukkel bent met te veel pretenties die liever lui dan moe is.

En zo winkel je al gauw bij de voedselbank, haal je kleding bij een tent die ‘Raak voor een knaak’ heet en raak je onverschilliger. Je armoede is allang niet “stil”meer. Je bent aan het eind van je Latijn.

En toch………heel soms kom je erachter, dat je nieuwe leven je ook verrijkt. Geen zorgen meer, blij met wat er wèl is en gaan LEVEN in plaats van overleven.

Antoinette

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.