protest kippenschuur eindigt in klappen

De protestactie van de Partij van de Dieren vanwege de komst van een kippenschuur en mestvergister in Dalfsen is zaterdagochtend volledig uit de hand gelopen. Omwonenden en actievoerders van de partij werden bedreigd door boeren met giertanks en demonstrante Ria Mutter (62) werd door één van de boeren naar de grond geslagen.

De actie was onderdeel van het verzet dat Kamerlid Esther Ouwehand al langere tijd voert tegen de komst van mestfabrieken op het platteland. “Mestvergisters en -verwerkers vormen een groot gevaar voor de gezondheid van omwonenden en het milieu. Die gevaren worden door Rijk en provincies steevast genegeerd.” Ouwehand pleit daarom voor een bouwstop en ondersteunt omwonenden en lokale actiegroepen in hun protest.

In navolging van eerdere acties was ook in Dalfsen het plan om vanaf de openbare weg de vergister te bekijken, zodat omwonenden de situatie ter plekke kunnen duidelijk maken aan het Kamerlid en kandidaat Statenlid in Overijssel, Lia van Dijk. Aansluitend zou symbolisch een protestbordje in de berm worden geslagen, waarvan enkele foto’s zouden worden gemaakt. De actie werd opgeluisterd door de aanwezigheid van plaatselijke leden van de Partij voor de Dieren, die jasjes, bordjes en vlaggen droegen met logo’s en slogans van de partij.

Reactie PvdD

“Bij aankomst op de locatie bleken er flink wat boze boeren met tractors en giertanks te staan. Kennelijk het resultaat van een oproep daartoe op internet. De boeren waren direct agressief, zowel verbaal als fysiek, en uitten (doods)bedreigingen. Eén boer dreigde op de omwonenden en partijleden in te rijden en gaf vervolgens ook vol gas. Er is politieversterking gekomen die probeerde de boeren op afstand te houden, dit lukte echter niet.”

Op het moment dat Esther Ouwehand samen met Lia van Dijk het prostestbord wilde plaatsen op de door de politie aangewezen plek, kwamen de boeren vanaf het erf en uit hun tractors en gierwagens toegelopen op de demonstranten en het Kamerlid. “Demonstranten werden geduwd, de protestbordjes en spandoeken werden afgepakt, met mest besmeurd en door de lucht gesmeten. Een van de aanwezige omwonenden werd daarbij tegen de grond geslagen door de eigenaar van de vergister. De dochter van het slachtoffer, die ook bij het protest aanwezig was, werd daarop heel boos en moest in bedwang worden gehouden door de politie. De vrouw heeft zich bij de huisartsenpost gemeld. De Partij voor de Dieren gaat aangifte doen bij de politie.”

Afspraken

De eigenaar van de mestvergister ontkent te hebben geslagen. Ook een buurtbewoner beweert dat de protestactie anders verliep dan de Partij voor de Dieren doet vermoeden. “Het waren niet de aanwezige boeren die zaterdag voor een grimmige sfeer zorgden, maar de protestanten van de Partij voor de Dieren. De protestanten hielden zich niet aan de gemaakte afspraken. Ze zouden protest op de openbare weg voeren, maar liepen meteen richting het erf wat afgesloten was met rood/wit lint. Toen mevrouw Ouwehand op het erf stond (geen openbare weg) wilde ze de boer een hand geven. Deze weigerde vriendelijk en dit verklaarde bij mevrouw Ouwehand meteen dat de boer oorlog wilde.”

De buurtbewoonster vervolgt: “Nee, dat wilde deze boer niet. Het enige wat hij niet wilde was iemand de hand geven die hem kapot wil maken. Toen de boeren aankwamen met trekkers en tanks, voelde de PvdD zich meteen al bedreigd. Deze boeren, de echte buren van de mestvergister, zijn niet tegen de biogasinstallatie.”

Spanningen

Esther Ouwehand: “De agressie van de boeren is een treurige illustratie van de oplopende spanningen op het platteland, waarin de industrielandbouw vrij spel krijgt en de belangen van omwonenden niet worden gehoord. Omwonenden die bezwaar maken tegen de komst van megastallen, mestfabrieken of tegen het grootschalige gifgebruik in hun buurt worden niet alleen niet gehoord door de overheid, maar krijgen vaak ook te maken met intimidatie, bedreiging en soms dus zelfs met fysiek geweld.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.