oog voor kunst max timmerman

In deze rubriek stelt Carola Breukelman kunstenaars uit het Vechtdal aan je voor. Dat doet ze door een kunstenaar in woord en beeld te portretteren. Aan de hand van een kunstwerk ontdek je meer over de visie en werkwijze van de schepper. In deze vijfde aflevering maak je kennis met Max Timmerman uit Nieuwleusen.

Daarom maakt hij tekeningen, schilderingen, grafische vormgeving en kleine objecten. “Ik wil me blijven ontwikkelen. Een vaste stijl is comfortabel maar niet interessant”.

Naar de bron

Het werk van Timmerman gaat altijd over de oorsprong van de dingen. Daarbij speelt de natuur, in al haar facetten, een belangrijke rol. De liefde voor de natuur kreeg Max Timmerman met de paplepel ingegoten. Zijn vader is ornitholoog, oftewel vogeldeskundige. Als jongetje van acht ging hij met zijn vader op pad. Achter een dijk lagen ze dan met een kijker duizenden ganzen te tellen.

Omdat Max vrij wil zijn in zijn werk, heeft hij nooit alleen van het kunstenaarschap willen bestaan. “Dan zit je in een mode van presteren”, zegt Max. Naast zijn werkzaamheden in zijn eigen ateliers in binnen- en buitenland, werkte Timmerman daarom parttime in de wereld van kunst en handicap.

Kunst en handicap

Max Timmerman stichtte ateliers voor mensen met een verstandelijke beperking. Maar hij schreef ook boeken en gaf wereldwijd lezingen over beeldende kunst van mensen met een verstandelijke beperking. Daardoor had hij de kans om te reizen. “Er is een enorme diversiteit in de wereld. Mensen zijn verschillend; dat moeten we omarmen”.

Hoewel het ‘geweldig’ was, werd zelfs voor de ondernemende kunstenaar het leven te druk. Max en zijn vrouw vroegen zich af of dat nou de kwaliteit is van het bestaan. Het echtpaar vertrok naar Frankrijk zodat Max zich meer kon wijden aan zijn kunst. “Kunstenaars worden in Frankrijk omarmd”, zegt Timmerman. Hij exposeerde wel acht keer per jaar. Voor een vast inkomen, verhuurden ze vakantiehuisjes op het Domaine Moulin des Vernes. Maar na acht jaar werden de werkzaamheden te zwaar en waren ze genoodzaakt hun plekje onder de Franse zon te verkopen.

Het verhuislustige echtpaar streek neer in het rustige Nieuwleusen. “Het is hier landelijk en rustig. Na het platteland van Frankrijk moet je ons niet in een stad zetten. De mensen zijn hier ongelooflijk vriendelijk. ik ben hier ‘meneer de kunstenaar’. Ik hou van die persoonlijke relaties”.

Butterfly 2

Tijdens de reizen verzamelde Timmerman dingen zoals vlinders uit de Amazone en een klein modelvliegtuigje uit New York. Terug in Nederland worden ze op een gegeven moment onderdeel van een kunstwerk. Zo kwam ook het samengestelde schilderij Butterfly 2 tot stand. In het eerste kunstwerk dat Max maakte van het symbool van de ziel, zijn de Amazonevlinders verwerkt. Het werk is daardoor te dierbaar om te verkopen.

Maar waar haal je nog meer van die vlinders? De Orchideeënhoeve bood de oplossing. Per post kreeg Max een kartonnen doos vol Costa Ricaanse vlinders die zijn gekweekt voor de vlindertuin in Luttelgeest. De dieren en poppen heeft Max eigenhandig met veel geduld en voorzichtigheid een plekje gegeven in het schilderij. Alle facetten van de cyclus komen aan bod. De grote kleurrijke vlinder lijkt haast transparant. “Ik wilde geen realistisch schilderij maken. Anders kan je net zo goed een foto opplakken”, volgens de kunstenaar.

Expositie

Van juli tot september exposeert Max Timmerman in galerie Leonardo da Vinci in Ermelo. Samen met enkele verstandelijk beperkte kunstenaars exposeert hij kunstwerken met het thema vlinders als symbool voor de ziel. Max Timmerman doet ook mee aan het kunstweekend van Dalfsen op 2 en 3 mei.

Verloting

Max Timmerman heeft voor deze winactie een sjabloon- meerkleurendruk met de titel ‘Balans’ beschikbaar gesteld. Wil je kans maken? Like ons dan op Facebook en deel het bericht op je tijdlijn of mail naar redactie@vechtdalcentraal.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.