Home / archiefcentraal / oog voor kunst annette wessels

oog voor kunst annette wessels

In deze rubriek stelt Carola Breukelman kunstenaars uit het Vechtdal aan je voor. Dat doet ze door een kunstenaar in woord en beeld te portretteren. In deze zesde aflevering maak je kennis met Annette Wessels uit Nieuwleusen.

Tussen de akkers en haagjes op het platteland bij Nieuwleusen, ligt het erf van kunstenaar Annette Wessels. De zeventiende-eeuwse boerderij waarin ze woont, biedt ook onderdak aan haar bedrijf. In de Klinker verzorgt de ondernemende vrouw al vijfentwintig jaar op speelse wijze trainingen in creatieve en beeldende technieken. “Ik ben op aarde om creativiteit bij mensen aan te boren”, zegt Wessels. Volgens de bevlogen kunstenaar schiet het onderwijs daarin tekort. Rebels als ze in haar jeugd was, heeft ze haar eigen creativiteit beschermd. “Op school kreeg ik straf op straf omdat ik niet in het systeem paste”.

Onderwijs

“Het onderwijs conditioneert de leerlingen voor een maatschappij die er straks niet meer is. We creëren niet, we herhalen. Ik hoop dat ik nog mag meemaken dat het onderwijs gaat veranderen”. Het onderwerp raakt Annette Wessels nu extra, omdat ze kleinkinderen heeft die hun creativiteit volop aan het ontwikkelen zijn. “Ik volg ze op de voet. Ze zijn zo enthousiast en nieuwsgierig. Er is in het onderwijs geen respect voor wat een kind in zich heeft. Daar kan ik me zo kwaad om maken. We voeden op voor de middenmoot en dat is erg. Mensen zijn daardoor niet meer in staat om problemen op te lossen”.

In de Klinker krijgt het creatieve proces juist vrij baan. “Leren is leuk. Ik speel hier met volwassenen. De werkplaats heet niet voor niets ‘de speelplaats.’ Voor een project en een aantal cursussen vertrekt ze in de lente- en zomermaanden naar Italië. “Zodra je het vliegtuig uitstapt, lijkt alles lichter en luchtiger. Het is voor de cursisten een soort adempauze om in de flow te komen”.

Italië

In april staat eerst het project Movementi di Bronzi Dorati op het programma. Onder leiding van Annette Wessels gaan studenten van hier, Duitsland en Italië een beeldenroute maken door het stadje Pergola in Italië. Met restmaterialen van de regionale industrie en klei worden vergankelijke beelden gemaakt rondom het thema ‘held en heldendom’. “In Italië hebben ze respect voor kunst”, zegt Wessels. “De verkozen held van de gemeente is een kunstenaar. Daar staan ze open om de wereld van een andere kant te bekijken”.

Eigen kunst

Annette Wessels maakt schilderijen, etsen, beelden en gedenkmonumenten. Maar ook van poefs en windmolens creëert ze kunstwerken. Volgens de kunstenaar moet kunst betekenis geven. “Het is niet om te vermaken. Kunst maak ik omdat het goed is voor mijzelf. Het is een noodzaak, anders kan ik niet leven. In mijn werk zitten verhalen, maar niet zo eenduidig. Er moet ruimte blijven voor eigen interpretatie. Al hang je het op de kop, dat maakt mij niet uit”.

De bevlogen trainer en kunstenaar houdt niet van kunstjes. “Kunst moet origineel zijn. Mijn kleinkinderen zijn echte kunstenaars: het gaat niet alleen om het schilderij maar ook om het hele spel. Een kind maakt niet iets om het mooi te maken, maar om de wereld te verbeelden en zichzelf te ontdekken”.

“Kunst is belangrijk voor ieders ontwikkeling heel jammer dat kunst zo weinig wordt gezien”, zegt Annette Wessels. “Als mensen zich openstellen en niet zo gauw oordelen. Ga je spelend door het leven. Al dat serieuze gedoe, kom op! Oordelen doe je om zelf de controle te houden. Maar de enige zekerheid in het leven is dat alles voordurend verandert”.

Kunstuitleen

Kunst is vaak een sluitpost op de begroting bij de inrichting van het huis of bedrijf. “Mensen deinzen terug als ze het bedrag horen”. Wessels is daarom in 2005 een kunstuitleen begonnen. “Ik leen mijn kunst uit voor een vriendelijk bedrag”. Kijk voor meer informatie op de website www.kunst-abonnement.nl

Winactie

Annette Wessels stelt een kunstwerk uit haar kunstuitleen beschikbaar om drie maanden gratis te lenen. Wil je kans maken? Like ons op Facebook en deel het bericht op je tijdlijn, of mail naar redactie@vechtdalcentraal.nl Als je na afloop besluit om te blijven lenen, dan krijg je het startkapitaal dat je anders al had gespaard, cadeau.

Lees ook

Auto belandt in sloot langs N758 in Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN – Een automobilist is maandagavond gewond geraakt na een ongeval op de N758 bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.