Home / archiefcentraal / kom op visite bij de bonapartes deel 2

kom op visite bij de bonapartes deel 2

Vorige week stelden wij u/jullie de vraag: Hebben wij wel of niet dankzij Napoleon Bonaparte een achternaam? Het antwoord is: Nee

De geschiedenis van de achternaam

In Nederland hebben we allemaal een achternaam. Vaak wordt gedacht dat de invoering van de achternaam in de tijd van Napoleon gebeurde. Maar ook daarvoor bestonden al achternamen. Een reis door de geschiedenis van…de achternaam. Officieel werd de burgerlijke stand in Nederland op 18 november 1811 ingevoerd. In België gebeurde dit al in 1795. Dikwijls wordt aangenomen dat de achternamen ingevoerd zijn door Napoleon Bonaparte en dus aan hem te danken zijn, maar dat is een misvatting. In feite hadden veel mensen al lang voor het Napoleon tijdperk al achternamen, die echter niet officieel geregistreerd waren.

Lees meer over de achternamen in dit artikel. www.historien.nl/de-geschiedenis-van-de-achternaam

Een speciaal woord van dank voor de medewerk(st)ers van het Gemeentearchief Ommen-Hardenberg. Zij stelden deze naamsaanneming ter beschikking, en gaven toestemming om dit bijzondere Franstalige document te delen.

Momenteel verblijven wij, Lodewijk en Hortense Bonaparte, in het mooie Ommen. Napoleon en Joséphine Bonaparte zijn met vakantie naar een mooi exotisch eiland. Eh neen, niet naar St. Helena, maar zij zijn afgereisd naar Corsica. Daar zijn Napoleon en ik geboren en opgegroeid. Wij hebben besloten om voorlopig te blijven in Ommen, en dit keer hebben wij wel de juiste afslag genomen. Een eerder bezoek aan Ommen ging helaas niet door omdat ik met mijn gezelschap, de verkeerde afslag nam en Ommen pardoes voorbij reed. Hoe dit verder afliep? www.regiocanons.nl/overijssel/salland/ommen/koninklijk-welkom

De komende tijd kunnen de lezers van Vechtdal Centraal en andere geïnteresseerden uitgebreid kennis met ons maken. Meer over ons lezen en weten? Kom dan bij ons op visite. lodewijkenhortensebonaparte.jouwweb.nl, www.facebook.com/pages/Lodewijk-Napoleon-Bonaparte/527600647291806?ref=hl

Van harte welkom en tot ziens

Lodewijk Napoleon en Hortense Bonaparte – de Beauharnais

Verhalenkoerier Miny Vroegindewey (beheerster website en Facebookpagina van de Bonapartes)

De Vraag van de Week

Lodewijk Napoleon Bonaparte werd door zijn ‘grote’ broer Napoleon Bonaparte aangesteld tot koning van Nederland.

In welk jaar werd Lodewijk Napoleon aangesteld tot koning?

A. 1815

B. 1806

C. 1795

Weet u/jij het juiste antwoord? Stuur een email naar Miny Vroegindewey of reageer via Facebook of Vechtdal Centraal.

Email: minyvroeg@gmail.com

Lees volgende week het juiste antwoord.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.