in beeld opgravingen oosterdalfsersteeg

Het onderzoek door de archeologische dienst is deze week de vierde week ingegaan. Een deel van de eerder gegraven sleuven zijn inmiddels al weer gedicht en in de vijfde sleuf wordt weer volop onderzoek gedaan.

Duidelijk zichtbaar komen hier de oude sporen tevoorschijn die gelopen heeft over het terrein vanaf de woonlocatie van familie Ulkeman dwars over het veld, sporen tot een diepte van ruim een meter onder het maaiveld. Langs deze weg zie je ook veel paalgaten wat aangeeft dat er langs de ze weg mogelijk een afrastering heeft gestaan van palen.

In het midden de sporen van de andere, mogelijk veel oudere weg die dwars over het terrein loopt, dus met de hoge rug in het landschap mee. Die wegen zouden ook op de kadasterkaart van 1832 zichtbaar zijn volgens de projectleider Niels Bouwma, maar ik kan ze op de kaart nog niet traceren. In dit gedeelte zijn verschillende kringgreppels en crematieputten gevonden, allemaal op de hogere delen in het landschap.

De leerling archeologen nemen uit verschillende crematieplaatsen zakken zand mee met botresten om dit later op school nader uit te zeven en te onderzoeken. In totaal zijn er al 8 kringgreppels gevonden (begraafplaatsen) en zeker een stuk of 10 crematieputten waar mogelijk restanten van een overledene na het cremeren zijn ingelegd.

Verder in de richting van de Oosterdalfsersteeg is de grondslag veel lager en het lijkt er op dat hier mogelijk een oude rivierarm van bv de Vecht heeft gelegen. In het eerst gegraven deel staat inmiddels ook het grondwater weer in de sleuf. Dus ook 2000 jaar terug ging men de nederzettingen bouwen dicht bij het water, water is een levensbehoefte voor mens en dier, dus daar viel vast wel wat te vangen, misschien wel vis.

Hooggelegen delen waren prima om te wonen en ook trokken daar de karren overheen naar andere gebieden gezien de sporen in de grond. Het blijft elke keer veer verrassend de medewerkers bezig te zien in deze oneindige vlakte, met een schop direct achter de graafmachine aan een dun laagje grond af te schrapen en elk spoor te merken die later weer verder wordt uitgezocht. Inmiddels staat de teller al boven de 800 onderzoekslocaties en dat gaat nog wel even door.

Woensdag 18 maart is er voor iedereen mogelijk de locatie te bezoeken na 16:00 uur en dan zullen de onderzoekers u alle informatie geven wat er tot nu toe is vastgelegd.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.