Home / archiefcentraal / duurzame drinkwaterproductie vechterweerd

duurzame drinkwaterproductie vechterweerd

Langs de Overijsselse Vecht bij Dalfsen ontwikkelt Vitens de nieuwe drinkwaterproductielocatie Vechterweerd. Deze locatie wordt ontworpen en gebouwd volgens een “integrale duurzaamheidstoets”, een nieuw concept in de waterwereld waarbij het drinkwaterbedrijf in overleg met partijen uit de omgeving een zeer duurzame productielocatie realiseert. De bouwwerkzaamheden zijn in juni 2013 van start gegaan en duren naar verwachting tot begin 2015. De bewoners van Dalfsen en omgeving kunnen vanaf voorjaar 2015 drinkwater uit de kraan verwachten uit het nieuwe productiebedrijf. Vechterweerd beschikt dan over een energiezuinige, robuuste, hightech winning en zuivering van drinkwater.

Vanwege de ligging in een gebied met hoge natuurwaarden wordt de nieuwbouw op een bijzonder natuurlijke manier ingepast in het landschap en voorzien van waterpartijen en ruimte voor flora en fauna. Zodanig dat de welstandscommissie van de gemeente Dalfsen het ontwerp bestempelde als ‘landscape art’.

Omgeving betrokken

Vitens heeft de omgeving nauw betrokken bij de totstandkoming van het productiebedrijf. Zo zijn met de waterschappen, provincie Overijssel en de gemeente Dalfsen afspraken gemaakt om verdrogingsschade door waterwinning in het gebied te voorkomen en de waterkwaliteit van de Vecht te monitoren en zelfs te verbeteren.

Hiervoor zijn een waterovereenkomst en een wateraanvoerplan opgesteld. Daarnaast zijn de direct omwonenden van de nieuwe drinkwaterproductielocatie en de gemeente Dalfsen zeer nauw betrokken geweest bij het hele ontwerpproces en bij het maken van keuzes hierin. Het is in de watersector nog niet eerder voorgekomen dat alle gekozen maatregelen en ideeën voor duurzaamheid in één project van deze schaal bijeenkomen.

Bij de aanbesteding van de nieuwbouw zijn partijen geselecteerd die ruime ervaring hebben met omgevingsmanagement en duurzaam bouwen. De gunning van het werk is gebeurd op basis van Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI) waarbij naast prijs ook kwaliteitsaspecten als duurzaamheid en omgevingsmanagement zijn meegewogen (50/50). Het ontwerp is van de hand van Factor Architecten. IA Groep verzorgt de planvoorbereiding.

Breeam certificering

Vechterweerd wordt de eerste drinkwaterproductielocatie met een Breeam certificering. Breeam is een objectieve manier om de duurzaamheid van een gebouw aan te tonen. Vanwege het bijzondere karakter van de nieuwbouw is het de bedoeling er ook een informatiepunt in te richten en rondleidingen te geven om de integrale duurzaamheidstoets onder de aandacht te brengen en te delen.

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.