dalfsen als enige goed ommen onder toezicht

De Overijsselse gemeenten worstelen in toenemende mate met hun financiële situatie en met de uitvoering van de milieuwetgeving. Alleen Dalfsen scoort positief. Ommen wordt de komende tijd intensiever gevolgd. Dat zijn in het kort de meest opvallende zaken die uit de provinciale toezichtsrapporten over de 25 Overijsselse gemeenten naar voren komen. De rapporten zijn vandaag naar de gemeenten gestuurd.

De provincie houdt toezicht op een aantal wettelijke taken van gemeenten om te waarborgen dat gemeenten hun taken naar behoren uitvoeren, met als doel een veiliger en duurzamer leefomgeving. De provincie streeft ernaar het functioneren van gemeenten te versterken, zodat burgers onder alle omstandigheden kunnen vertrouwen op hun overheid.

De provincie houdt toezicht op de uitvoering van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo), Wet ruimtelijke ordening (Wro), archiefwet, de huisvesting van vergunninghouders en de manier waarop het belang van de provincie Overijssel in de gemeentelijke bestemmingsplannen wordt verwerkt. Daarnaast houdt de provincie toezicht op de financiën van de gemeente.

Financiën

De provincie ziet een verslechtering in de financiële situatie van de gemeenten. Deze verslechterde financiële situatie kan doorwerken in andere gemeentelijke domeinen. De provincie volgt gemeenten die hier slecht op scoren intensief.

Daarnaast ziet de provincie een verslechtering in de uitvoering van de milieuwetgeving. Dit gaat over het afgeven van vergunningen voor bedrijven en het toezien dat deze worden nageleefd. Ook hier kunnen uiteindelijk gevolgen optreden voor de gezondheid en veiligheid van inwoners en dus worden deze gemeenten intensiever gevolgd.

De gemeente Haaksbergen wordt onder preventief toezicht gesteld. De provincie is in gesprek met Haaksbergen omdat deze gemeente een zorgelijk beeld laat zien op meerdere terreinen. De provincie volgt in totaal 14 gemeenten intensiever. Dat zijn Almelo, Borne, Enschede, Haaksbergen, Hardenberg, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente, Kampen, Ommen, Raalte, Twenterand, Wierden en Zwartewaterland.

De andere gemeenten laten een positiever beeld zien en worden op afstand gevolgd door de provincie. Het kan zijn dat een gemeente op een bepaald domein nog wel aandachtspunten heeft en dan volgt de provincie alleen dat domein intensief. Dalfsen is de enige gemeente in Overijssel die positief scoort op alle fronten, een waardige prestatie in een tijd als deze.

Gemeenteraad

De provincie stuurt er op dat gemeenteraden aan de slag gaan met de door de provincie geconstateerde beelden. De gemeenteraad heeft een controlerende rol, zij zijn als eerste aan zet.

Actie provincie Overijssel

Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten, verantwoordelijk voor het interbestuurlijk toezicht: “Ik vind het belangrijk dat gemeenten hun taken op de door hun gekozen manier kunnen uitvoeren, mits de veiligheid en duurzaamheid van de leefomgeving in Overijssel gewaarborgd blijft. Als het toezicht van de raad op de gemeente echter onvoldoende leidt tot verbetering, dan zal de provincie actief ingrijpen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.