Home / archiefcentraal / arnos avonturen vergist

arnos avonturen vergist

Helaas was er geen burgemeester of gedeputeerde bij aanwezig om te toe lichten dat die silo’s absoluut geen vergissing zijn. Mits goed gereguleerd passen ze bij de Nederlandse landbouw van de toekomst. Verantwoorde export levert ons welvaart en welzijn.

Met verkoopopbrengst van Essentaandelen heeft Overijssel het Energie Fonds Overijssel in het leven geroepen om garanties en leningen te verstrekken aan bedrijven en woningcorporaties. Ten eerste om de noodzakelijke groene revolutie aan te jagen. Ten tweede om het falen van ons bancaire systeem op te vangen.

Door zo flink in te (laten) zetten op energiebesparing en hernieuwbare energieopwekking wordt onze provincie nog veel groener dan ze al was. We worden dan minder afhankelijk van kolen, olie en gas uit bijvoorbeeld Groningen en Rusland. Veel mensen doen zelfstandig of in coöperatief verband terecht veel aan de omschakeling op duurzame energie in huishoudens en bedrijven.

Uiteraard moet u daarbij denken aan het gebruik van wind- en zonne-energie en de productie van groen gas door mest en biomassa te vergisten. Maar het gaat ook over het tegenhouden van de winning van schaliegas en het besef dat we in heel Overijssel in een gevarenzone wonen. Want in een zone van 100 km rond een kernenergiecentrale moeten jodiumpillen verstrekt worden! Heeft u ze in huis?

Met twee kernenergiecentrales over de grens bij Lingen ligt heel Overijssel in zo’n gebied waar die jodiumpillen beschikbaar zouden moeten zijn. Daarnaast hebben we in onze buurt nog een tweetal uraniumverrijkingsfabrieken van Urenco in Almelo en Gronau en een “tijdelijke” opslagplaats voor kernafval in Ahaus.

Gelukkig heeft de Duitse regering besloten om de productie van kernenergie geleidelijk te gaan afbouwen. Maar voorlopig hebben we dus nog te maken fikse veiligheidsrisico’s voor mens en dier en perikelen rond ondergrondse opslag van kernafval. Willen we van die risico’s af dan moeten we sneller gaan vergroenen. Naast milieuwinst levert het ook een lagere energierekening op. Het zorgt voor nieuwe banen in vele sectoren. Dat kan gewoon geen vergissing zijn!

Arno van Dijk

Lees ook

Statenlid Claudi Groot Koerkamp (GroenLinks) uit Wijhe stapt op

WIJHE – Statenlid Claudi Groot Koerkamp van GroenLinks heeft besloten te stoppen met haar werk …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.