arnos avonturen terug naar de romeinen

Samen met onze kinderen keken we graag naar het televisieprogramma “Welkom bij de Romeinen”. Je zag dan hoe in dat enorme Rijk de samenleving en beschaving in rap tempo werden opgebouwd. Dat ging niet altijd zachtzinnig en democratisch. Zeker voor die tijd gingen ontwikkelingen wel jaloersmakend snel en doeltreffend. De taken van de overheid waren toen heerlijk overzichtelijk: een sterk leger op de been houden, eerlijk belasting heffen, met kracht recht spreken en noodzakelijke verbindingen aanleggen.

Als we dat vergelijken met onze provincie dan resteert er grofweg slechts 1overheidstaak: verbindingen aanleggen. Laat nou net die ene taak nu heel moeizaam gaan. De initiatieven om overal glasvezel aan te leggen zijn er niet gekomen dankzij maar ondanks de provinciale bemoeienis. Ook het investeren in onze provinciale wegen gaat de laatste decennia wel heel erg stroef en stroperig.

Investeren in economie, meer specifiek het bevorderen van de groene groei, aanpak van leegstand, investeren in leefbaarheid en aandacht voor wat ons bindt zijn meer afgeleide zaken en lang niet altijd taken voor onze provincie. Want de provincie is beslist geen bank en gaat niet over energie, pinautomaten, politieagenten, kleine scholen, bibliotheken of theaters.

Wel heeft zij tegenwoordig een helaas noodzakelijke toezichtstaak erbij op het gebied van overheidsfinanciën en ruimtelijke ordening, natuur en milieu. Dat blijft bestaan zolang gemeenten niet taakvolwassen genoeg zijn en de geboden vrijheden niet aankunnen.

Laten we net doen als de Romeinen: blijf investeren in bereikbaarheid & openbaar vervoer en verbindingen zoals glasvezel, fietspaden en wegen. Want het blijft hard nodig om te investeren in Overijssel. Bij ons in het Vechtdal gaat het om de N348 en de totaalaanpak van de N340 en de N377. Beide wegen moeten uiteindelijk als stroomweg worden ingericht. Dan kunnen we pas echt zeggen: Er leiden meer wegen naar Rome!

Arno van Dijk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.