antje kingma stemming

Als kandidaat is het natuurlijk sowieso anders. Maar spannend was het ook omdat de partijen en de heren en dames op de verschillende kieslijsten soms echt het verschil kunnen maken in de provincie. Gek genoeg heb ik daar de hele campagne nauwelijks iets over gehoord en gelezen, niet in de krant en niet digitaal.

Het wonderlijke is dat de partijen en kandidaten zich een paar weken het vuur uit de sloffen lopen en zich een droge mond in de provincie praten, maar dat de gewone stemgerechtigde er eigenlijk niets van meekrijgt. De berichten in de media waren op zijn zachts gezegd erg inhoudsloos. De landelijke stoelen beheersten het nieuws, evenals de landelijke kopstukken. Een brij aan speculaties over opkomst en aantallen zetels en klakkeloos gekopieerde persberichten van partijen, meer heb ik niet gezien. Tijdens de live-debatten die er sporadisch waren, bleken de lijsttrekkers meestal omzichtig nietszeggend voor erg weinig publiek. De keuze was reuze maar niemand kreeg een idee waarom.

Inmiddels zijn de stemmen geteld. Sommige partijen zijn euforisch over de winst, anderen somberen over het verlies. De grote vraag is natuurlijk wat er met de nieuwe zetelverdelingen nu anders wordt dan voorheen. Ik hoor u denken: niets natuurlijk. Alsof het een grote stoelendans is en het leven gewoon door gaat terwijl we wachten op de volgende ronde… Feit is wel dat de gekozen besturen in de tussentijd veel van dat leven bepalen.

Het lijkt me tijd voor een ander kiessysteem. Heel simpel. Als de politieke partijen nu eens de politieke taal en spelletjes laten voor wat ze zijn; als de pers echt kritisch verslag gaan geven in plaats van speculeren en kopiëren; als u….ja, u! echt de moeite neemt om niet alleen op feestjes en snedig kortaangebonden digitaal te zeggen wat u vindt, maar ook direct tegen de gekozenen… als alles en iedereen de democratisch theorie nu eens echt in de praktijk brengt, dan zijn alle stemmen niet voor niets.

Ik vond de verkiezingstijd spannend en heb met veel plezier veel van alle ontmoetingen opgestoken. De mensen die mij hun stem gegund hebben beloof ik, zelfs zonder zetel, ze op de hoogte te houden van het wel en wee en de dilemma’s bij het besturen van het waterschap en natuurlijk: jullie weten me te vinden als je er wat van vindt….

Antje Kingma

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.