water natuurlijk bezoekt de horte

‘Water Natuurlijk’ In naam van Jan Terlouw bracht zaterdag een bezoek aan Landschap Overijssel voor de aftrap van de komende waterschaps-verkiezingen in twee waterschappen: Groot Salland en Reest en Wieden. Tevens was dit aanleiding voor de ingebruikname van de waterberging en een kamsalamandervijver op landgoed De Horte. dat meldt [ulr=http://www.dalfsennet.nl/nieuws/267701/water-natuurlijk-aftrap-door-jan-terlouw-83.html]DalfsenNet[/url].

De directeur van Landschap Overijssel, de heer Jacob van Olst, heette een grote groep bestaande en nieuwe waterschapsbestuurders welkom. De Horte is een landgoed aan de Emmertochtsloot dat al genoemd wordt in 1267, bijna net zo oud als de eerste waterschappen (1308) dus.

Het doel van ‘Water Natuurlijk’ is om waterschappen te verbinden, watersystemen beheersbaar te houden en te zoeken naar veel waterberging. Heel vaak is er nog teveel verdeeldheid over hoeveel water je in een gebied moet houden en hoe elke euro zo goed mogelijk in is te zetten.

Jan Terlouw ontving van de heer van Olst op voorhand al een prachtig boek over de Overijsselse Landschappen. Hierna kreeg hij het woord en gaf juist op deze Valentijnsdag het belang van goed water, zijn liefde, weer. Water is ongelooflijk belangrijk in ons leven, voor ons zelf, maar ook voor het landschap. Water moet worden beheerd omdat het anders wordt bedreigd. Al het leven is afhankelijk van water. Angstige vooruitzichten zijn dat in 2025 nog steeds 25% van de wereldbevolking niet de beschikking heeft over voldoende drinkwater. Dreiging van droogte wegnemen en water laten beleven kan alleen wanneer je goed met water om gaat. Water bepaald ons bestaan, daarom hebben waterschappen zich verenigd in ‘Water Natuurlijk”.

Bestuurder Obe Brandsma van het waterschap Reest en Wieden en de heer Hans de Jong van Waterschap Groot Salland gaven ook het belang van het schoon water weer. Niet alleen voor de natuur, de landbouw, maar zeker ook voor de steden. De landbouw heeft water nodig en in het verleden was de gedachte om zoveel en zo snel mogelijk het water af te voeren naar de grote rivieren, dat leek ten gunste van de landbouw. Andere problemen kwamen echter naar voren: de zure regen, gevolgd door verdroging van de landerijen en bossen. De landbouw is er nu ook van overtuigd dat een hoge grondwaterstand minder schadelijk is dan gedacht. Bij Lemelerveld is al een groot gebied waar de verdroging een probleem ging geven geheel opgelost. Meer water in het gebied vasthouden levert veel op, zeker ook voor de natuur.

De Emmertochtsloot is zo’n waterberging waarbij ook aandacht is gegeven aan het aanleggen van vistrappen. Toch begrijpen veel mensen uit de stad niet altijd dat water ook in de stad nodig is. Door hemelwaterafvoeren af te koppelen en de tuinen minder te voorzien van bestrating moet het water de kans krijgen in de grond te dringen. Dit blijft echter ver achter bij de noodzaak.

Waterveiligheid en schoon water moeten er toe leiden dat je overal de bodem van watergangen weer zou kunnen zien. Minder afvalwater, minder vuillozingen, minder bestrijdingsmiddelen vanuit de landbouw, maar ook minder geneesmiddelenafval bij de particulier, meent ‘Water Natuurlijk’. Ook afvalwater van de ziekenhuizen moet het water gezonder maken volgens de verstrekte folder.

Na deze uiteenzettingen kregen de bezoekers onder leiding van Christian van Oenen de gelegenheid een kijkje te nemen in de tuin van de Horte; de boomgaard. Als afsluiting werden er rond de nieuwe kamsalamandervijver veel foto’s gemaakt van de nieuwe en bestaande kandidaten bij de komende verkiezingen. Vanuit dit werkgebied Hoonhorst is Anje Kingma de enige kandidaat die op de lijst voorkomt uit de gemeente Dalfsen, dus dat maakt het stemmen straks misschien wel wat gemakkelijker.

Stemmen kan op 18 maart.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.