Home / archiefcentraal / uit het gemeentehuis gastvrijheid

uit het gemeentehuis gastvrijheid

De afgelopen weken was het onderwerp veelvuldig in het nieuws. Toch kan ik mij voorstellen dat het voor u nog steeds niet duidelijk is wat er allemaal speelt. Er bestaan nog steeds veelgehoorde broodje-aap-verhalen over vluchtelingen. Teksten als “Ze komen allemaal naar Nederland” of “Ze komen hier en krijgen alles gratis” komen nog weleens voorbij. Ik wil u graag verwijzen naar de website van Vluchtelingenwerk Nederland. Op de www.vluchtelingenwerk.nl vindt u heel duidelijk het wel zit.

Hoe gaan wij in Dalfsen om als het gaat om huisvesting van vluchtelingen? Iedere gemeente krijgt jaarlijks de opdracht vanuit het Rijk om te zorgen voor huisvesting van vergunninghouders/verblijfsgerechtigden zodat zij in Nederland een nieuw bestaan kunnen opbouwen. Het allereerste verblijf van vluchtelingen in Nederland is in een opvangcentrum voor vluchtelingen. In het opvangcentrum wordt beslist of iemand wel of niet in Nederland mag blijven. Als de mensen in Dalfsen komen wonen is dat hun eerste reguliere huisvesting na het opvangcentrum. De vluchtelingen hebben een verblijfsvergunning en mogen hier dus blijven wonen. De woning in deze gemeente is de start van hun integratie in de Nederlandse samenleving. Als de huisvesting geregeld is, gaan zij op zoek naar werk en scholing en kunnen zij actief gaan deelnemen aan de samenleving. U kunt begrijpen dat dit niet eenvoudig is.

De vrijwilligers van Vluchtelingenwerk Dalfsen en Nieuwleusen staan hun bij en begeleiden en ondersteunen waar mogelijk. Hun gastvrijheid en inzet mag zeker niet onderschat worden. Grote waardering voor hun inspanningen!

Van 1 januari tot en met juli 2015 worden 23 vluchtelingen in onze gemeente gehuisvest. Dit is bijna een verdubbeling ten opzichte van het afgelopen jaar, toen zijn er 26 vluchtelingen over het gehele jaar in Dalfsen komen wonen. Als gemeente doen wij ons uiterste best om ervoor te zorgen dat de vluchtelingen verspreid over de gehele gemeente worden gehuisvest. Samen met woonstichting Vechthorst proberen wij ervoor te zorgen dat er woningen voor hen beschikbaar zijn. De doelstelling is natuurlijk dat mensen zich hier in onze gemeente zo snel mogelijk thuis voelen. Als wij met z’n allen daar ons best voor doen en onze gastvrijheid tonen dan zal dat zeker gaan lukken!

Maurits von Martels

m.vonmartels@dalfsen.nl

Twitter: @mvonmartels

Lees ook

Inloopspreekuur D66

OMMEN – Op maandag 25 oktober houdt D66 Ommen weer een inloopspreekuur in de Carrousel, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.