Home / archiefcentraal / uit hei en dennen luisteren

uit hei en dennen luisteren

Als ik je vraag naar mij te luisteren en jij denkt dat je iets moet doen om mijn problemen op te lossen, dan laat je me in de steek, hoe vreemd dat ook mag lijken. Dus, alsjeblieft, luister alleen maar naar me en probeer me te begrijpen. En als je wilt praten, wacht dan even en ik beloof je dat ik op mijn beurt naar jou zal luisteren.

Nee, die woorden zijn niet van mij, maar wel zoals ik ze graag had geschreven. U herkent dit verzoek vast, door eigen ervaringen. En als u het niet herkent, dan kunt u daar misschien eens over nadenken. Veel mannen grijpen graag in, voordat de vrouw is uitgesproken. Ze kunnen niet wachten om hun adviezen of hulp aan te bieden. Daar denken ze je een dienst mee te bewijzen, “geen zorg, ik ga dit voor je oplossen”, of “daar moet jij helemaal niet over in zitten”, of “waar zeur jij nu toch over”.

Je probeert een vriendin iets persoonlijks te vertellen en zij pakt jouw verhaal onmiddellijk over, omdat zij het herkent en dan een half uur blijft praten over haar ervaringen. Op verjaardagen of andere feestjes zijn het vaak de zelfde personen, die honderduit praten over hun belevenissen, vaak op flinke geluidsterkte. Niemand laat de ander uitspreken, iedereen wil zijn verhaal vertellen.

Wat is dat toch, dat verlangen aan het woord te zijn? En vaak zijn het flutverhalen, terwijl het gezelschap toch luistert, wat ik ook weer niet begrijp. Praten om te praten. Ik heb er moeite mee. Tegelijkertijd bewonder ik hun moed om stug door te gaan over een paar schoenen of een ketting. Waar het gekocht was, hoe de verkoopster deed, dat ze 25 winkels had afgedraafd, dat de ketting geruild moest worden en het bonnetje zoek was geraakt. Hoe de verkoopster haar had beledigd, dat ze de chef er bij had geroepen, hoe hij aan haar goede bedoelingen getwijfeld had, wat haar man daar weer van gezegd had en met welke woorden hij de betreffende chef om de oren had geslagen.

Herkent u dit?

Antoinette

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.