Home / archiefcentraal / uit hei en dennen dromen

uit hei en dennen dromen

Waar ze zoal over gaan? Meestal over ver weg zijn en via steile bergpaadjes terug proberen te komen.

Vaak moet ik vanuit een hoge positie naar beneden zien te komen via een touwconstructie of van beneden naar boven via een vergeefse poging tot een aanloop en een reuzensprong, en nee, die lukt nooit. Soms durf ik na zo’n droom niet meer in te slapen.

Ook verkeer ik nog vaak in mijn vroeger jaren, toen ik nog in het bedrijfsleven werkte. Meestal ben ik bezig met verhitte personeelsleden, die hun gelijk komen halen en mij willen overtuigen van de dwalingen van hun afdelingsmanager. Ook heb ik vaak een totaal andere echtgenoot, waar ik niet blij van word, zijnde een dikke patjakker met pretenties. Word ik dan uitgerust en vrolijk wakker? Is mijn brein dan gedownload?

Ik wil dromen van alpenweiden met geitjes, bloemetjes, kleine witte wolkjes aan de lucht en daar zorgeloos door huppelen, dat kan ik nog in mijn droom.

Maar goed, het leven loopt zo heel anders dan in je dromen of nachtmerries. Een goed matras, koele kamer en weinig licht schijnt het slapen te vergemakkelijken. Ik herinner me weinig slapeloze nachten, terwijl ik van veel mensen hoor hoe ze warme melk drinkend aan de keukentafel vruchteloos op de ‘slaap’ zitten wachten. Een glaasje port schijnt te helpen, terwijl twee je weer uit slaap houden. Het lijkt me verschrikkelijk om er tegenop te zien naar je bed te gaan.

Slaapwandelen, dat moet een gekke gewaarwording zijn! Vooral het wakker worden, al balancerend op de leuning van een brug, want ja, je hebt geen notie van de beweegredenen van je daden. Je mag ze niet wakker schudden zeggen ‘ze’. Daar schrikken ze van. Ik zou het toch maar doen, vooral als je ze in een gevaarlijke situatie treft. Zoals bijvoorbeeld het over willen steken op een snelweg, het klimmen in een lantaarnpaal of bepakt en bezakt bij iedere huisdeur je tafelzilver plaatsen.

Een mens is gezegend als hij na tien minuten lekker in slaap valt met een mooie droom, die je ‘s morgens aan je eveneens uitgeruste bedgenoot vertelt. Helaas, je weet nog maar losse flarden, niet de moeite waard……..

Antoinette

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.