spijkerschrift de vis wordt duur betaald

Zoonlief stelt zich ineens heel knuffelbaar op, maar ondertussen aast hij op mijn bord die ik al angstig met mijn armen erom heen geslagen bescherm, terwijl Juniorzus tot op het bot gekrenkt is omdat haar niet is gevraagd of ik een stuk met haar wil delen. Notabene!

Bij Zoonlief dreig ik bijna toe te geven, want met zijn onlangs bereikte leeftijd, een mijlpaal in zijn pubertijd waar heel veel van afhangt en nog minder in wordt toegegeven, is knuffelen een lage prioriteit geworden. En ik krijg daar steeds meer behoefte aan. Zo’n heerlijke slungel met licht prikkend babydons op kin en wangen. Het twistpunt is niet alleen mijn gebrek aan knuffelen (de kinderjaren zijn echt voorbij), maar ook omdat ik nog steeds consequent bezig ben met al het geraffineerde suiker te weren uit mijn eten, iets wat hij hopeloze misse vindt. En blijkbaar toch als ongrijpbare kans ervaart wanneer hij mijn heerlijke rauwkostsalade ziet, waarop een vette gerookte forel blinkt.

Juniorzus is daarentegen heel knuffelbaar, maar wordt stekelig van mijn reactie waarin ik haar zeg dat ik geen zin had haar te vragen of ze een hapje wilde proeven, want op al mijn andere vragen wordt ook niet bijzonder positief gereageerd. Áls er wordt gereageerd. Haar kamer dreigt weer eens uit zijn voegen te barsten. Ik ben gestopt haar te vragen niet meer haar kamer op te ruimen. Er komt een dag dat… Ach, ik ga niet dreigen, gerechtigheid laat zich prima smaken door middel van het gerookte forreltje. En een vriendinnetje is inmiddels gevraagd de klus te klaren tegen betaling, voor een project van haar school. Ik denk dat het een zeer leerzame onderneming gaat worden. Die tevens zwaar wordt onderbetaald. Laat de arbodienst hier maar geen lucht van krijgen. Want er zal een hoop stof gaan opwaaien, letterlijk.

Ze zeggen dat pubers een fase doorgaan waarin ze behoorlijk egoïstisch en egocentrisch zijn. En hoe ga ik daar al moeder mee om? Nou, de ene keer heel begripvol (ligt aan mijn gemoedstoestand), de andere keer gooi ik de hakken in het zand (ligt aan de puber zijn/haar gemoedstoestand). Het is een wisselwerking van vooral heel veel geven (lees: halen, brengen, opbeuren, troosten, knuffelen, adoreren, wassen, opruimen, pushen, zeuren) en nemen (lees: commentaar). Dat laatste probeer ik regelmatig maar daar is de puber net wat sluwer in. Deze doorziet mijn moederhart, behalve met mijn vissalade. Ze vissen mooi achter het net.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.