nevengeul bij vilsteren voorkomt natte voeten

We weten dat er ter hoogte van Vilsteren een nevengeul van de Vecht komt om het gebied een veilig en –voor mens en dier- aantrekkelijk te maken. Maar wat gaat er nou precies veranderen en waarom?

Om wateroverlast tijdens hoogwater te voorkomen, heeft de Vecht meer ruimte nodig. Deze ruimte wordt onder andere gecreëerd door het aanleggen van een bijna twee kilometer lange en 25 meter brede nevengeul, ten zuiden van de stuw in Vilsteren. Op dezelfde plaats heeft in het verleden een lus van de Vecht gelegen. Door deze terug te brengen, moet de waterstand tot aan de stuw Junne met minimaal acht centimeter zakken.

De aanleg van de nevengeul is een onderdeel van het masterplan Ruimte voor de Vecht, om de waterveiligheid in het Vechtdal te kunnen waarborgen en op deze wijze aan de Europese richtlijnen te voldoen. Het zal de verhoging van de waterstand compenseren die ontstaat door aanpassingen aan de Vecht, om er een veilige en halfnatuurlijke rivier te maken. Daarbij kun je denken aan de ontstening van rivieroevers en het laten meanderen van de rivier, waardoor deze zijn meer oorspronkelijke vorm terugkrijgt.

Dassenburcht

Het gebied waar de nevengeul wordt aangelegd is kwetsbaar. Het is een gebied met veel natuurwaarden en bijzondere diersoorten. Zo is er een bewoonde oude dassenburcht aanwezig en leven er otters. Daarom zullen er voorafgaand aan de werkzaamheden eerst beschermende voorzieningen in het gebied worden aangebracht. Vervolgens worden bouwwegen aangelegd voor de afvoer van vrijgekomen zand. Daarna wordt er gestart met het graven van de nevengeul en de bouw van het inlaatwerk bij de stuw.

Ook worden er maatregelen getroffen om de buurt te ontzien. “De aannemer neemt preventieve maatregelen om stof- en geluidsoverlast bij omwonenden, campingbewoners en de bedrijven te voorkomen”, vertelt projectleider Ad Koppejan van Waterschap Groot Salland.

Verkeershinder

Ook het verkeer op de lokale wegen wordt ontzien. “De lokale wegen zijn niet afgestemd op intensieve transportbewegingen met deze omvang. Verder is er naast forensenverkeer en schoolgaande kinderen in de zomermaanden ook veel recreatief verkeer in het gebied. Daarom vinden de zandtransporten tussen de bouwlocatie en de Hessenweg plaats via bouwwegen die vrij liggen van de lokale wegen.” Op een paar plaatsen kruisen de wegen elkaar. Dat zal ongelijkvloers gebeuren. “Op deze manier worden de lokale wegen ontzien en is de verkeersveiligheid geborgd”, vertelt Koppejan.

De precieze startdatum van de werkzaamheden is nog niet bekend. Ad Koppejan: “We hopen medio maart de eerste schop in de grond te zetten. De planning is erop gericht dat de nevengeul met inlaatwerk vóór het eind van dit jaar klaar is.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.