Home / archiefcentraal / kids luisteren vol aandacht naar boer boris

kids luisteren vol aandacht naar boer boris

Wethouder Ko Scheele leest voor tijdens Voorleesontbijt bij Landstede Kinderopvang Witharen

Kinderen luisteren vol aandacht naar de avonturen van Boer Boris

Het was anders dan anders, vrijdagmorgen bij de nieuwe peuterspeelzaal in Witharen. Iedereen liep er in pyjama rond en er stonden lekkere broodjes klaar voor de kinderen. Reden: het inmiddels traditionele voorleesontbijt stond op het programma. Ommer wethouder Ko Scheele trad op als voorlezer, gekleed in badjas. Hij las bezield voor uit ‘Boer Boris gaat naar zee’.

Voorlezen is meer dan de verhaaltjes opzeggen alleen. Het gaat ook om de interactie met de kinderen, om de gehele sfeer die wordt opgeroepen. De kinderen luisterden ademloos. Het is belangrijk dat kinderen zich bezighouden met taal, met boeken, met woorden.

‘Hoe meer ze praten en voorgelezen worden, hoe beter ze later presteren op school.’ De organisatoren van het voorleesontbijt vragen elk jaar weer iemand anders om voor te lezen, deze keer twee mannen. Op kinderdagverblijf Kwibus las beleidsadviseur voorschoolse voorzieningen Nico Versteeg van de gemeente Ommen-Hardenberg voor en voor de psz hebben ze gekozen voor de wethouder ‘Want daar is dit jaar tijdens de Nationale Voorleesdagen extra aandacht voor: dat mannen ook enthousiast worden gemaakt om de kinderen voor te lezen. Voorlezen is zo belangrijk voor het vergroten van de woordenschat. Ze hebben er hun hele leven veel aan.’

De kinderen vinden het geweldig. Na het ontbijt luisteren ze vol aandacht naar het verhaal. En het leuke is dat ze vervolgens zelf ook buiten met zand hebben gespeeld. Al was de zandbak wel wat witter dan gewoonlijk met het heerlijke winterweer. Het was een geslaagd voorleesontbijt!

‘Als Landstede Kinderopvang doen we graag mee met dit soort maatschappelijke activiteiten’, vertelt assistent-leidinggevende Hanneke Weelink. ‘Omdat we middenin de maatschappij willen staan als organisatie. En we maken dan meteen van de gelegenheid gebruik om er activiteiten aan vast te knopen, zoals het spelen met zand. De kinderen vinden het geweldig en ze vinden het vooral ook zo leuk dat wij ook allemaal in pyjama zijn. Het voorleesontbijt is inmiddels een jaarlijkse traditie geworden en ik denk dat we er nog wel een poosje mee doorgaan.’

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.