Home / archiefcentraal / jonge chauffeur ritsema geniet van elke rit

jonge chauffeur ritsema geniet van elke rit

Door een pilot van de overheid mocht Erik op zijn leeftijd al achter het stuur kruipen. Omdat er vergrijzing optreedt onder buschauffeurs is de overheid in 2011 een experiment gestart. De leeftijd voor buschauffeurs is van 21 jaar naar 18 jaar verlaagd. Hiermee wil het Rijk jongeren stimuleren om buschauffeur te worden. Onder strikte voorwaarden, zoals een kilometerbeperking, mogen zij nu de weg op.

Eriks liefde voor het vervoersmiddel ontstond vroeg. “Van jongs af aan heb ik al een passie gehad voor bussen. Als we op schoolreisje gingen, vond ik de busreis het leukst. Dat is een beetje doorgeslagen denk ik.” In het laatste jaar van het voortgezet onderwijs solliciteerde de jonge Dalfsenaar ongevraagd bij South West Tours. “Ik werd aangenomen en mocht administratief werk doen op het kantoor. Toen ik achttien werd, heb ik bij het bedrijf de opleiding gevolgd. De combinatie kantoor en gastheer zijn op de touringcar is prachtig.”

Luxe

“Het is niet alleen rijden in een voertuig van vijftien meter, het is meer dan dat. Het bedrijf straalt luxe uit. Het is anders dan een doorsnee bedrijf. Ik vind het heerlijk om op mijn leeftijd in een driedelig pak gasten wat extra’s te geven.” Een van zijn eerste ritten zal Erik Ritsema niet snel vergeten. Toen hij zijn rijbewijs net twee dagen in bezit had, mocht hij de muziekvereniging waar hij slagwerker van is in een dubbeldekker vervoeren.

Voor collega’s is Erik één van hen. “Ze vinden het alleen maar leuk dat ik op mijn leeftijd al zo gedreven ben en me inzet voor het bedrijf.” Maar ondanks dat de reacties negen van de tien keer positief zijn, heeft hij ook wel het nadeel van zijn jonge leeftijd ervaren. Een mevrouw die als treinvervangend vervoer de bus moest nemen, besloot de volgende bus te nemen. “Ik word vaak onderschat. Jonge mensen van in de twintig vragen me wel eens op een sarcastische manier hoe oud ik ben. Maar mensen op leeftijd vinden het prachtig.”

Op dit moment studeert Erik Ritsema in deeltijd HBO toerisme en recreatie. Hij wil in het wereldje blijven werken, maar niet voor altijd in de gedaante van een buschauffeur.

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.