Home / archiefcentraal / arnos avonturen opkalefateren

arnos avonturen opkalefateren

Hogeschool Windesheim was woensdag 21 januari 2015 het decor voor “Zwolle in Transitie”. Hoogleraar Transitiekunde Jan Rotmans (s)preekt en dat staat altijd garant voor een vol auditorium. Hij zet de overheid neer als onderheid en de onderdanen als bovendanen. Een prettig intermezzo was de lancering van een nieuw Zwols betaalmiddel: de Pepermunt.

Na de pauze gaan we aan de slag met de bijna 30 (!) initiatieven. Ik sluit me met acht anderen aan bij initiatiefnemer Job Boersma. Job is jarenlang vakfotograaf geweest in opdracht van de provincie Overijssel.

Hij heeft o.a. de Overijsselse bedrijventerreinen heel precies in beeld gebracht.

Ons provinciebestuur in Zwolle wist en weet dus precies hoe mooi of hoe lelijk het daar was en is, Of hoe vol en hoe leeg die gebieden zijn en waar sloop of juist behoud geboden is! Job wil die gebieden graag opwaarderen. Een nobel streven.

Kantelen, zoals door Jan Rotmans vurig bepleit, klinkt en is mooi. Toch kunnen we met het bestaande al wel een heel eind komen. De provincie heeft namelijk als wettelijke taak op grond de Wet ruimtelijke ordening om nieuwe dorps- en stadsuitbreiding te toetsen aan de vraag of er nog andere alternatieven zijn zoals inbreiding, sloop en hergebruik. Dat is terecht nog steeds geen zelfstandige bevoegdheid van gemeenten. Want die overdrijven de behoefte. Afstemmen met buurgemeenten is niet afdoende.

Provinciaal toezicht en ingrijpen blijft hard nodig zolang gemeenten zich niet (goed) kunnen beheersen. Ze onderschatten bovendien dat horeca en detailhandel geconcentreerd moeten blijven om onze centra leefbaar en aantrekkelijk te houden.

Uitgifte van nieuw terrein zien gemeenten onterecht als melkkoe en inbreiden of functies mengen acht men te lastig. Job pleit behalve voor opkalefateren ook voor meer samenvoeging van woon- en werkfuncties. Die combinatie gaat steeds beter samen omdat bedrijven schoner en stiller en bovendien sponsor en stagebieder voor de buurtbewoners zijn.

De groep geeft gehoor aan Jobs oproep om samen met de pandeigenaren de boel op te kalefateren en meer aan functiemenging te doen. Uiteraard zonder enige provinciale subsidie, lening, garantie of fonds. Want onze provincie Overijssel heeft de handen kennelijk al vol aan de wettelijke taken!

Arno van Dijk

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.