Home / archiefcentraal / arno van dijk oost

arno van dijk oost

De bestuursdienst Ommen-Hardenberg maakt nu de dienst uit. De gemeente Vechtdal is er helaas nog niet officieel, in onze hoofden bestaat ie allang.

Zo bestaat op een andere schaal meer informeel het Landsdeel Oost tussen Overijssel en Gelderland. Dit vooral omdat provincies uitvoeringsorganisaties van de Europese Unie zijn op het gebied van regionale economie, milieu, plattelandsontwikkeling en ruimtelijke ordening. De provincie Overijssel hoeft dus als bestuurlijke eenheid beslist niet in de huidige vorm te blijven bestaan!

Landsdeel Oost kan op het terrein van wegen, water & spoor, economie en ruimtelijke ordening vast en zeker meer bereiken dan die beide provincies op dit ogenblik doen. Gelderlanders en Overijsselaars leggen samen veel meer gewicht in de Haagse en Brusselse schalen. De wereld verandert in rap tempo. Onze besturen veranderen hopelijk met ons mee.

Ook bij meer Europese eenwording en regionale samenwerking over (lands-)grenzen heen kunnen we onze eigen identiteit prima behouden. We kunnen gerust onze eigen taal en dialecten blijven spreken en lokale initiatieven ontplooien met minder overheidsbemoeienis.

De taakverdeling tussen gemeenten en Landsdeel Oost moet dan wel aangescherpt worden Voor één onderwerp is slechts één bestuurslaag verantwoordelijk. Gemeenten gaan over ruimtelijke ordening, het landsdeel over regionale infrastructuur. Dat helpt enorm om de bestuurlijke drukte te verminderen en besluitvorming over ruimtelijke plannen zoals wegen flink te versnellen. We houden inwoners en ondernemers dan meer betrokken. Tevens besparen we kosten zodat we belastingen laag kunnen houden en overheden slank. Bovendien: Nieuwleusen bewijst dat het ook dan in Overijssel kan blijven bruisen.

Ik ben een Oostervener!

Arno van Dijk

Lees ook

Aanvraag Corona Noodfonds indienen voor 15 februari 2021

Periode Noodfonds is verlengd tot en met 31 december 2020 DALFSEN – De coronacrisis treft …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.