woc campus realiseert gemeente zelf maar

In Raalte is er een felle discussie gaande over een nieuw te bouwen sportcomplex Tijenraan. De gemeente bouwt die. Geen vrijwilliger komt daar aan te pas. Reden voor een opiniestuk. Ook in Vechtdal speelt dat probleem. Bij de Trefkoele hoeft geen vrijwilliger de hand uit de mouwen te steken. In Nieuwleusen lijken ze nu te denken: “gemeente, bouw hier WOC Campus dan ook maar zelf”.

Een ingezonden brief over Tijenraan leidde tot felle discussie in Raalte. Uit Dalfsen bereiken ons ook dat soort geluiden. Bij de realisatie van de Trefkoele in de hoofdkern Dalfsen werd amper zelfwerkzaamheid gevraagd en aangeboden. In andere kernen was die inbreng zeer essentieel. Een groot irritatiepunt bij vrijwilligers. Zo groot, dat in Nieuwleusen bij de realisatie van het Kulturhus oftewel WOC Campus de grondhouding van vrijwilligers is: “Dat realiseert de gemeente zelf maar!”

De stelling van buurtdorpers dat er in de hoofdkern meer met vrijwilligers moet worden gedaan ofwel dat er alsnog een financiële tegemoetkoming gaat naar de buurtdorpen is wel een prikkelende, maar naar mijn idee niet terecht.

Laat ik voorop stellen dat er grote waardering is voor de inzet van de vele vrijwilligers die allerlei sociale en sportieve activiteiten mogelijk maken in de diverse kernen. Maar als je nu alsnog een financiële tegemoetkoming geeft, dan is het ineens geen vrijwilligerswerk meer, toch? Alleen met cofinanciering van de gemeente, met veel provinciaal en europees geld (Leader-gelden) kon er veel geregeld worden in de kleinere kernen.

In een centrumdorp spelen zulke afwegingen veel minder. Daar moet je voorzieningen neerzetten die je als overheid noodzakelijk vindt voor de hele gemeente. Dat zijn ook voorzieningen die je als overheid in eigen beheer/eigendom houdt. Dit in tegenstelling tot de kleine kernen waar de voorzieningen bijna allemaal in handen zijn van de betreffende gemeenschappen middels een door die gemeenschap gerunde stichting of zoiets.

Bij grotere projecten past ook veel minder het inzetten van vrijwilligers. Waarschijnlijk mag een overheid op haar eigen bouwprojecten niet eens vrijwilligers inzetten. Ik hoor de vakbonden al…

Overigens wordt er in het hoofddorp helemaal niet veel minder met vrijwilligers gewerkt. Loop alle verenigingen in Dalfsen en Ommen maar langs. Daar gaat het precies als in de kerkdorpen. Bij het theater van de Carrousel in Ommen lopen toch ook vrijwilligers rond? En daar komen toch mensen uit de buurtdorpen ook op af?

Ik ben het overigens zeer met de inzenders van de open brief eens dat er nooit genoeg waardering kan zijn voor de vele vrijwilligers, die het mogelijk maken dat er veel zaken gedaan kunnen worden op het sociaal maatschappelijk vlak. Maar het is niet oneerlijk dat bewoners van de buurtdorpen net zo veel meebetalen aan de overkoepelende voorzieningen in Dalfsen of Ommen als de bewoners van Dalfsen en Ommen zelf. Ze kunnen er net zo veel gebruik van maken.

Vrijwilligers, laten we ze koesteren en waarderen, maar niet doodknuffelen.

Dick Mars/Harrie Kiekebosch

logo ‘Pas op, Opiniemakers’ is een wekelijkse opinierubriek, gemaakt door een (nog steeds groeiende) groep mensen uit de samenleving. Onderwerpen zoeken de opiniemakers zelf, maar wie een onderwerp belicht wil hebben moet dat vooral laten weten. En wie zelf mee wil doen aan ‘de opiniemakers’ is bij deze van harte uitgenodigd. Je mag teksten aanleveren. Maar je mag natuurlijk ook gewoon onder de opiniestukken reageren. Graag onder je eigen naam. De opiniemakers schrijven ook onder hun eigen naam.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.