wethouder scheele vecht voor het licht

Vanaf 1 januari jl. is de gemeente verantwoordelijk geworden voor ondermeer de jeugdzorg. Een Engels gezegde luidt (vertaalt): “Er is een heel dorp nodig om een kind op te voeden”. Als je kijkt naar de wijze waarop wij de jeugdzorg hebben geregeld, zie je in ieder geval dat er velen mee bezig zijn. Vele professionals doen oprecht hun best om kinderen te ondersteunen. En toch lukt het niet genoeg. Misschien wel omdat het ‘dorp’ er te weinig bij betrokken is. Want weten we de school, het peuterwerk en de sportvereniging wel te betrekken in de signalering van mogelijke problemen?

Er zit ook een andere kant aan. Eerder heb ik wel eens gepleit voor een andere kijk op onze jeugd. In de kern is er niets mis met meer dan 80% van onze jongeren. Waarom wordt er constant gesproken over probleemjeugd? Gunnen we onze jongeren eigenlijk wel een onbekommerde jeugd? Hoopvol, toekomstgericht, vol verwachting? Opmerkelijk: nergens in de wereld is het verschil tussen persoonlijk geluk en gezamenlijk chagrijn zo groot als in Nederland. Met mij gaat het goed, met de ander en met ons als geheel gaat het slecht. Zo rijk, zo veilig en zo gezond als we onszelf voelen. Zo anders denken we over anderen. Degenen die niet rijk, veilig of gezond zijn, hebben pech. Velen hoeven voor zichzelf geen verwachting meer te hebben. Of toch wel?

We hebben de Kerst achter de rug, het feest van het licht. Licht kun je pas goed onderscheiden in duisternis. En het is goed om oog te hebben voor de donkere kanten van onze samenleving. Want ik zie vele lichtende activiteiten van bijvoorbeeld mantelzorgers en vrijwilligers. De motivatie van hen is heel verschillend. Is het omdat ze willen werken aan een betere wereld, aan een beter Ommen? Of is het omdat ze het van jongs aan hebben meegekregen?

De dominee van onze kerk zei het zo: met Kerstmis mogen we verwachten dat Christus wordt geboren. Mogen we verwachten dat Christus in ons geboren wordt? Misschien is dat wel de les voor 2015: Er is een heel dorp nodig om een kind op te voeden, maar misschien hebben we juist een kind nodig om het dorp op te voeden. Hans Bouma schreef eens: “Licht in onze ogen, dagelijkse zon, uitzicht veelbelovend, glimlach om Gods mond”. Vecht voor het licht, ook in 2015!

Ko Scheele

Wethouder gemeente Ommen

ko.scheele@ommen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.