Home / archiefcentraal / van een vader er een zoon hoofdstuk 9

van een vader er een zoon hoofdstuk 9

Oma van Gelderen had mij nog veel te vertellen. ‘Het is de hoogste tijd om schoon schip te maken, en jou de waarheid te vertellen over de relatie tussen de vader van jouw moeder en mij.’ Oma zuchtte diep, en in haar lichte ogen glinsterden tranen, en zij vervolgde haar verhaal.

‘Ik heb jouw moeder altijd verteld dat haar vader overleden was tijdens onze verkeringstijd, en wij met elkaar zouden trouwen. Dat was de enige manier om het begrijpelijk te maken voor haar, en gelukkig accepteerde zij het verhaal. Maar de waarheid was heel anders, en die heb ik haar nooit kunnen vertellen, maar ik wil die jou wel vertellen. Ik kan en wil niet langer meer leven met leugens. De waarheid is dat ik ongeveer een half jaar omgang had met Ewout Smeulders, en ik zwanger werd van hem. Het was niet de bedoeling, maar het gebeurde wel. Ewout weigerde het kind te erkennen, en eiste een abortus maar dat wilde ik niet. Hij bood zelfs aan om de abortus betalen.

Ewout was een hele knappe jongen, en ik was smoorverliefd op hem. Net zoals vele andere meisjes, en Ewout had ze voor het uitzoeken. Ik werd verliefd op zijn knappe uiterlijk en vlotte manieren, en Ewout haalde mij snel over om verder te gaan dan ik eigenlijk wilde. Met alle gevolgen van dien: Ik werd zwanger, en daar waren mijn ouders beslist niet blij mee. Ik kon kiezen: Het kind afstaan na de geboorte en thuis blijven wonen, of het kind houden en het huis uitgezet worden. ‘Dan zoek je het helemaal zelf maar uit, en hoef je niet meer thuis te komen’, bulderde mijn vader.

Ik koos voor het laatste, en hoewel het beslist niet gemakkelijk was, heb ik nooit spijt gehad van mijn keuze om mijn Jetty te houden. Jetty was zo’n vrolijk en zonnig kind, en dat gaf mij de moed om verder te gaan. Gelukkig draaiden mijn ouders bij nadat Jetty was geboren, en zij pasten regelmatig op haar wanneer ik moest werken. Vroeger was het een schande als een meisje ongehuwd zwanger was, en ik wilde Jetty daar niet mee belasten. Daarom vertelde ik haar, dat haar vader overleden was, en Jetty wist ook niet beter. Maar de waarheid is dat haar vader nog leeft.’

Volslagen verbijsterd staarde ik mijn oma aan. Dus ik had nog een onbekende opa. Tegen wil en dank werd ik steeds benieuwder naar deze opa. Wat voor man was hij, en zou hij echt nooit getaald hebben naar zijn kind? Oma leek mijn gedachten te raden, want ze vervolgde: ‘Jouw opa zit in een verzorgingstehuis, en zijn gezondheid is zeer slecht. Ik kan je wel een adres geven, en ik denk dat het goed is om hem te zien en te bezoeken. Ewout is inmiddels bijna 90 jaar, en hij heeft nooit geweten dat hij een dochter en drie kleinzoons heeft.’

Ongemerkt werd het steeds later, en oma nodigde mij uit om te blijven eten. ‘Ik heb nasi met saté klaargemaakt. Jouw moeder was er zo gek op.’ Ook dat was iets wat mijn moeder en ik gemeen hadden: onze voorliefde voor Chinees en Indonesisch eten. Ondertussen bekeek ik de vele foto’s van mijn moeder en oma in hun jonge jaren, en ik werd opnieuw getroffen door hun uiterlijke gelijkenis. Ik kreeg steeds meer bewondering voor mijn oma, die zulke moeilijke beslissingen had genomen. Het feit dat ik nog een onbekende opa had, moest ik echter nog wel verwerken.

Wordt vervolgd…

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.