Home / archiefcentraal / van een vader en een zoon hoofdstuk 8

van een vader en een zoon hoofdstuk 8

Een week na ons telefoongesprek bezocht ik oma van Gelderen. Het was heel onwezenlijk om bij mijn oma op bezoek te gaan, en ik was heel benieuwd naar de ontmoeting met haar. Een kleine tengere dame met zilverwit golvend haar opende de deur, en begroette mij met een brede glimlach. ‘Welkom Rudo, Ik heb zo lang uitgekeken naar dit moment. Kom toch binnen’, zo begroette oma mij.

Een schok ging door mij heen, want de kleine tengere dame was het uiterlijke evenbeeld van mijn moeder. Het was duidelijk te zien dat oma van Gelderen in haar jonge jaren bijzonder knap was geweest, en ze was nog steeds een bijzonder knappe vrouw met dezelfde opvallende lichtgroene ogen als mijn moeder.

Oma van Gelderen ging mij voor naar haar smaakvol ingerichte woonkamer en schonk mij koffie in. Een grote grijze langharige kat bekeek mij hooghartig vanaf het bankstel, om zich even later breeduit op mijn schoot te installeren. ‘Neen maar, dat doet hij anders nooit. Jij houdt zeker veel van katten’, merkte oma lachend op. ‘Ja zeker, ik heb zelf ook drie katten, en blijkbaar voelen ze dat aan’, antwoordde ik. ‘Daarin lijk je sprekend op jouw moeder, zij hield ook enorm veel van dieren, en vooral van honden en katten’, zei oma.

Al snel kwam het gesprek op mijn moeder. ‘Jouw moeder was altijd een ‘zorgenkindje’ geweest. Vanaf haar geboorte was mijn Jetty ‘anders’ dan andere kinderen. Zij was licht verstandelijk beperkt, maar zij was het zonnetje in huis. Op de gewone lagere school kon zij niet meekomen en werd ze veel gepest. Gelukkig ging Jetty al snel naar het speciaal onderwijs. Daar had ze het daar geweldig naar haar zin, en ze had vriendinnetjes bij de vleet. Jetty was een heel vrolijk en vriendelijk meisje, maar ook enorm goedgelovig en daar had ik veel zorgen om, zeker toen zij in de pubertijd kwam. Ik was bang dat zij in verkeerde handen zou vallen, want uiterlijk was er niets aan haar te zien, en zij was werkelijk een beeldschoon meisje. En zij was gek op jongens, en dat baarde mij veel zorgen. Mijn Jetty had nogal eens wisselende vriendjes en zij was heel gemakkelijk over te halen.

Helaas kreeg zij ook nare ervaringen met mannen, die misbruik maakten van haar onschuld en naïviteit. Groot was mijn schok toen ik ontdekte dat Jetty zwanger was. Ik zag geen andere oplossing dan om Jetty weg te brengen naar mijn zus, en jouw vader en zijn familie niets te vertellen over haar zwangerschap. Ik besef nu pas dat jouw vader heel anders was, en het oprecht met haar meende.’

Tranen glinsterden in oma’s ogen en ze beefde over haar gehele lichaam. Ik wist niet anders te doen dan mijn handen op haar schouders te leggen. ‘Het is goed zo oma, u heeft gedaan wat het beste was voor mijn moeder en mij’, zei ik.

Mijn respect voor oma van Gelderen werd steeds groter, en ik voelde mij op een bijzondere wijze aan haar verwant. ‘Er is nog meer wat ik je moet vertellen, en de waarheid is beslist niet fraai’, vervolgde oma terwijl ze nerveus met haar kleine smalle handen over haar rok wreef. ‘ Ik heb Jetty altijd verteld dat haar vader overleden was tijdens onze verkeringstijd, en ik daarom niet getrouwd was, maar de waarheid is heel anders. Jetty’ s vader en jouw opa leeft nog steeds.’

Wordt vervolgd

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.