spijkerschrift wanneer grijs zorgwekkend wordt

Hij grijnst. Met afgrijzen weet ik halverwege het verhaal al waar hij naar toe praat. Hij mag dan al toe zijn aan het uitgaansleven, ik ben dat nog niet. Er vormt zich een ontsierende frons net boven mijn wenkbrauwen.

Alles komt nu tegelijk, want naast dat hij graag uit wil heeft hij nu ook zijn zinnen gezet op een brommer. Het gevoel van de hele wereld aankunnen en de vleugels willen uitslaan is aangebroken. Helaas voor hem gelden er nog steeds regels, ook wanneer je zestien bent. En dat is een heikel punt. “Want ik ben ál zestien,” zegt hij. Ik vind hem pás zestien. Grijze haren krijg ik ervan.

Met de opbrengst van zijn weekendbaantje heeft hij een schattig oud functionerend brommertje op de kop getikt en nu moet het gebeuren. Tank vol, geen nummerplaat en geen verzekering, maar met een brede grijns scheurt hij door onze straat. Er moet nog een hoop aan gebeuren, dat geeft niets want hij voelt zich de koning te rijk. King of the Road. Yeah! Dit moeten zijn maten zien, en maakt zich klaar om naar de soos te gaan. Maar daar steek ik een bezemsteel voor en leg hem uit waarom dit vragen om moeilijkheden is.

En deze puber is niet voor rede vatbaar, ook niet als ik aangeef dat ik heel goed zijn enthousiasme begrijp. Maar dat zijn brommer nog niet klaar is voor de weg en hij trouwens ook niet, want hij heeft nog geen brommercertificaat. De politie heeft een neus voor dit soort overenthousiaste jongens. Dat is hem de dag voor oud en nieuw wel duidelijk geworden toen hij zijn carbidkanonnetje ging uittesten.

Er was slechts één knal nodig om de motorpolitie al naast zich te laten stoppen. Met een paar stamelende woorden dat hij moest gaan want zijn moeder hem binnen had geroepen, heeft Zoonlief een waarschuwing aan de broek gekregen. Ik kon het hele schouwspel volgen vanachter het raam. En de witte neus die mij bij binnenkomst opviel, kwam van de kou. Dat had niets te maken met die agent, volgens hem.

Tja, wanneer luister je naar goed advies van je ouders? Is dat voor of na de waarschuwing? Ik denk dat die van mij hardleers is. Want hoewel hij niet met de brommer naar de soos ging, moest er toch nog een soort van finale gereden worden. En dan blijkt dat er wat dingen blijven hangen, zoals de gashendel. En een bocht nemen met flink veel gas eindigde in dit geval met een valpartij in de bosjes. Wederom recht voor het raam. Onze zoon is me er eentje… Weer een paar grijze haren erbij.

Op welke manier moet hij erachter komen dat een hardcore-festival mij nog een straatje te ver is? Met zijn enthousiasme heb ik hem al twee keer ‘op zijn bek zien gaan’. Redelijk onschuldig nog. Advies wordt in de wind geslagen. Nee zeggen levert veel stof op. Hopelijk wordt dit later een mooi weet-je-nog-van-toen-verhaal, maar voor nu zie ik mijn haar met de dag grijzer worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.