Home / archiefcentraal / schoffelen in ruil voor een uitkering

schoffelen in ruil voor een uitkering

De gemeenten Ommen en Dalfsen gaan met ingang van dit jaar een tegenprestatie vragen voor een uitkering. “Dit is een middel om mensen in een uitkeringssituatie in beweging te krijgen”, laat de gemeente Ommen weten. “We gaan in overleg met de cliënt op zoek naar een nuttige activiteit die hiervoor kan worden ingezet, bijvoorbeeld helpen met boodschappen doen, tuinonderhoud bij ouderen, helpen bij organisatie van een festival, leesouder op school, opknappen van speelplekken in de wijk, schoonhouden van de openbare ruimte, werkzaamheden in de groenvoorziening en taalmaatje voor inburgeringsplichtigen.”

Niet iedereen wordt om een tegenprestatie gevraagd. Er wordt gekeken of er binnen een jaar een baan gevonden kan worden en daarnaast zijn er uitzonderingen. “In de verordening is vastgelegd dat bij het opleggen van een tegenprestatie rekening wordt gehouden met de individuele omstandigheden van de persoon, zijn/haar persoonlijke wensen en kwaliteiten en met al door betrokkene verricht vrijwilligerswerk, mantelzorg of andere maatschappelijke activiteiten. Verder moet het bij het opleggen van een tegenprestatie gaan om additionele werkzaamheden die niet gericht zijn op toeleiding naar de arbeidsmarkt en er mag geen sprake zijn van verdringing van reguliere werkzaamheden”, laat de gemeente Dalfsen weten.

Om het duidelijker te maken, komt de gemeente Dalfsen met een volkomen fictief voorbeeld. ‘Joost van Nieuwleusen ontvangt een uitkering van de gemeente. Hij doet geen vrijwilligerswerk en zorgt ook niet als mantelzorger voor iemand. De gemeente kan van hem een tegenprestatie vragen, bijvoorbeeld door in de winter sneeuw te ruimen bij wooncomplexen van ouderen, meewerken als verkeersbrigadier; taalmaatje voor nieuwkomers, verzorgen van vervoer via kerken of ouderenorganisaties, inzet bij (school)sportevenementen, bibliotheek werkzaamheden in scholen of een bejaardencentrum.’ “Belangrijk is dat de werkzaamheden additioneel zijn en passen bij de cliënt”, besluit de gemeente.

Lees ook

Statenlid Claudi Groot Koerkamp (GroenLinks) uit Wijhe stapt op

WIJHE – Statenlid Claudi Groot Koerkamp van GroenLinks heeft besloten te stoppen met haar werk …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.