noor elke en sam voorleeskampioenen dalfsen

Noor Pleizier van de Spiegel, Elke Grotenhuis van de Heidepark en Sam Marsch van het Sjaloom zijn als winnaar dit jaar uit de Dalfser Voorleeswedstrijd gekomen. Zij gaan door naar de regioronde die donderdag 5 maart in Ommen wordt gehouden.

Omdat dit jaar alle 18 scholen uit de gemeente Dalfsen een schoolkampioen hadden aangemeld werden er weer 3 voorleessessies op één middag (21 januari)gehouden in de Wiekelaar te Oudleusen. Op verzoek van de bibliotheek hadden de supporters van alle deelnemers een mascotte gemaakt. Prachtige en originele werkstukken waren erbij.

De kinderen hadden weer erg hun best gedaan. De voorlezers lazen op volgorde van namen in lottoballetjes die getrokken werden door de presentator van de middag Margot Boesenkool. Alle dorpen uit de gemeente waren weer vertegenwoordigd.

Winnaar van de eerste sessie was Noor Pleizier. Zij las voor uit “Het geheim van Lena Lijstje” van Francine Oomen. Ze had een duidelijk, kort intro en goed contact met het publiek. Een fijne stem om naar te luisteren. Elke Grotenhuis was de winnaar van de tweede ronde. Zij las voor uit “Marietje Appelgat” van Lydia Rood. Ze las mooi, rustig voor en had goede “pauzes”. Tevens kon zij de emotie goed overbrengen. Winnaar van de derde sessie was Sam Marsch. Zij las voor uit “Oorlogsgeheimen” van Jacques Vriens. Ze las goed, helder voor, langzaam en/of snel, zich aanpassend aan de tekst. Moest als eerste, deed dit ontspannen.

De jury bestond uit Petra Willems, onderwijsspecialist en teamleider van de bibliotheek in Staphorst. Zij was evenals vorig jaar de voorzitter. Als gastjuryleden waren dhr. Maurits von Martels, wethouder bij de gemeente Dalfsen en Remco Schakelaar, PABO student en voorleeskampioen van de katholieke PABO in Zwolle.

Zij trokken zich in de pauze terug om te beraadslagen. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid, overbrengen van emotie en tempo, originaliteit van het boek. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk.

Na de pauze, waarin Gerlof Veldhuis weer geweldig speelde op de piano en waar ook nog een boekenquiz werd gespeeld waar een beker boekendrop te verdienen viel, werd het verlossende woord door de juryvoorzitter gesproken. Uit alle schoolkampioenen te kiezen is uiteraard niet altijd eenvoudig en soms komt het heel erg op details aan om uiteindelijk de winnaar te kiezen. Bovengenoemde kandidaten sprongen er net iets bovenuit. De winnaars kregen een bos bloemen, boekenbon, een voorleestas en een oorkonde. Voor alle voorlezers was er nog een “deelnemersoorkonde”.

Voor de supporters viel er ook wat te winnen. Er werd nl. ook gekeken welke school de mooiste en origineelste mascotte had gemaakt. Bij de eerste sessie was dat de mascotte van het supporters van het Kompas. Bij de tweede sessie werd het de mascotte van de supporters van de Uitleg en de derde ronde wonnen de supporters van de Van Dedem iets lekkers voor in de klas. De mascottes moeten gerelateerd zijn aan het gelezen boek.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.