Home / archiefcentraal / kinderen luisteren naar avonturen boer boris

kinderen luisteren naar avonturen boer boris

Het was anders dan anders, dinsdagmorgen bij Kinderdagverblijf Kwibus in Ommen. Iedereen liep er in pyjama rond en er stonden lekkere broodjes en heerlijk fruit klaar voor de kinderen. Reden: het inmiddels traditionele voorleesontbijt stond op het programma. Beleidsadviseur voorschoolse voorzieningen Nico Versteeg van de gemeente Ommen-Hardenberg trad als vanouds op als voorlezer pur sang, ook gekleed in pyjama. Hij las bezield voor uit ‘Boer Boris gaat naar zee’.

Voorlezen is meer dan de verhaaltjes opzeggen alleen. Het gaat om de bijbehorende gebaren, om de interactie met de kinderen, om de gehele sfeer die wordt opgeroepen. Je kunt merken dat Nico Versteeg een ervaren voorlezer is. De kinderen luisteren ademloos. ‘Ik ben opa van twee kleinzoons en sinds kort ook een kleindochter’, vertelt Nico. ‘Dus ik doe het inderdaad vaker, het is heel leuk om te doen. Ik hou van lezen en van boeken, ook van kinderboeken, die verzamel ik. Het is belangrijk dat kinderen zich bezighouden met taal, met boeken, met woorden. Hoe meer ze praten en voorgelezen worden, hoe beter ze later presteren op school.’ De organisatoren van het voorleesontbijt vragen Nico dan ook graag als voorlezer. ‘We kennen hem natuurlijk vanuit zijn functie als beleidsadviseur voorschoolse voorzieningen, maar het is ook leuk dat hij een man is’, zegt pedagogisch medewerkster Gerdien Soepenberg, ook in pyjama, evenals haar collega’s. ‘Want daar is dit jaar tijdens de Nationale Voorleesdagen extra aandacht voor: dat mannen ook enthousiast worden gemaakt om de kinderen voor te lezen. Voorlezen is zo belangrijk voor het vergroten van de woordenschat. Ze hebben er hun hele leven veel aan.’ De kinderen vinden het geweldig. Na het ontbijt met lekker veel fruit en bolletjes luisteren ze vol aandacht naar het verhaal. En het leuke is dat ze vervolgens zelf ook met zand gaan spelen en er kastelen van bouwen, net als Boer Boris op het strand. Een geslaagd voorleesontbijt!

Triangel in Witharen

Ook op de nieuwe Peuterspeelzaal De Triangel in Witharen wordt aandacht besteed aan de Nationale Voorleesdagen. Daar leest de Ommer onderwijswethouder Ko Scheele op vrijdag 30 januari voor aan de kinderen in pyjama tijden het voorleesontbijt. Kinderdagverblijf Kwibus en peuterspeelzaal De Triangel maken beide deel uit van Landstede Kinderopvang. ‘Als Landstede Kinderopvang doen we graag mee met dit soort maatschappelijke activiteiten’, vertelt assistent-leidinggevende Hanneke Weelink. ‘Omdat we middenin de maatschappij willen staan als organisatie. En we maken dan meteen van de gelegenheid gebruik om er activiteiten aan vast te knopen, zoals het spelen met zand. De kinderen vinden het geweldig en ze vinden het vooral ook zo leuk dat wij ook allemaal in pyjama zijn. Het voorleesontbijt is inmiddels een jaarlijkse traditie geworden en ik denk dat we er nog wel een poosje mee doorgaan.’

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.