kinderen azc ommen kunnen naar school

Het heeft even geduurd, maar maandagochtend was het dan zover. De kinderen van AZC Besthmenerberg kunnen naar school. Dankzij een creatieve aanpak en met een positieve wil om een oplossing te vinden, is dit mogelijk geworden. Omdat de groep kinderen een andere wijze van onderwijs vraagt dan de kinderen die nu op de school zitten, krijgen ze les in een apart lokaal.

Directeur Hendriks van obs Dennenkamp: “Ik ben blij dat we met elkaar een mogelijkheid hebben gevonden om dit te realiseren. Helaas kunnen we niet aan alle kinderen onderdak en onderwijs bieden.” De lessen worden verzorgd door net afgestudeerde leraren van de Lerarenopleiding, in het kader van programmabegeleiding van het COA. De jongste groep blijft op het tijdelijke schooltje op het park. Zij krijgen les van een bevoegde vrijwilliger.

Wethouder Scheele: “Wederom zijn we als gemeente trots op deze positieve actie vanuit de samenleving. Niet afwachten totdat het geregeld wordt, maar zelf zoeken naar oplossingen. Het is mooi dat het COA ons daarbij heeft geholpen om dit mogelijk te maken.” De wethouder doelt hiermee op het uitblijven van de financiering voor het onderwijs van het Ministerie van OCW. “Het is een vreemde gewaarwording dat het ene ministerie de druk opvoert bij gemeenten om asielzoekers onderdak te bieden en het andere ministerie vervolgens niet in beweging lijkt te komen om de noodzakelijke faciliteiten, zoals onderwijs, te financieren. Het lijkt erop dat als we het probleem van Den Haag oplossen, Den Haag weinig haast heeft om de problemen waar de gemeente vervolgens mee te maken krijgen op te lossen, ” aldus Scheele.

Tijdelijke opvang

Sinds november 2014 biedt recreatieterrein Besthmenerberg tijdelijke opvang aan asielzoekers Aanvankelijk zou het gaan om een prepoll-locatie; de eerste opvang voor vluchtelingen bij binnenkomst in Nederland. Vlak voor de opening bleek vervolgens meer behoefte te zijn aan de opvang van asielzoekers die al in de procedure voor een verblijfsvergunning zitten. Kinderen van deze groep asielzoekers hebben een leerplicht. De gemeente is daarom direct in gesprek gegaan met de schoolbesturen van de Ommense basisscholen om te kijken of de kinderen hier terecht konden. Intussen werd door het COA in allerijl op het AZC-terrein een geïmproviseerd schooltje ingericht en gaven vrijwilligers onderwijs. Wethouder Scheele:

“Ook bij de schoolbesturen merkten we een grote bereidheid om mee te werken, maar al snel liepen we tegen het probleem aan van de financiering. Want onderwijs kost geld. En zeker als je een groep kinderen op school krijgt met een dergelijke achtergrond, vergt dat speciale aandacht en extra inzet. Het probleem ontstaat doordat de financiering die een school krijgt, wordt vastgesteld op basis van het aantal leerlingen op 1 oktober. Omdat het pas na 1 oktober bekend werd dat er leerlingen onderwijs moesten krijgen, tellen deze kinderen niet mee bij de telling in 2014 en in oktober 2015 zijn ze weer weg. Dit betekent dat de relatief kleine scholen in Ommen een forse toename in werk zouden krijgen, maar geen vergoeding. Want het betekent wel wat of je 25 kinderen erbij krijgt op een school van nog geen 100 of meer dan 1000 leerlingen.”

Den Haag

Met enige regelmaat hebben de gemeente en de schoolbesturen dit probleem in Den Haag aangekaart, maar tot nu nog zonder resultaat. Wethouder Scheele: “Er lijkt wel wat beweging in te komen en dus blijven we ook de komende tijd druk uitoefenen. In Ommen is nu een oplossing gevonden, maar dergelijke situaties kunnen ook elders voorkomen en ik hoop dat het ministerie dan een adequate oplossing klaar heeft liggen, zodat deze kinderen niet de dupe worden van bureaucratie.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.