Home / archiefcentraal / hhc wil uitkomen in nieuwe landelijke divisie

hhc wil uitkomen in nieuwe landelijke divisie

De KNVB heeft vorig jaar besloten dat er een nieuw competitiemodel komt vanaf de jaargang 2016/2017. De huidige structuur kent de Eredivisie en de Eerste Divisie, alvorens de Topklasse het hoogste niveau voor amateurvoetballers vertegenwoordigt. De KNVB wil vanaf het seizoen 2016/2017 een nieuwe competitie tussen de Topklasse en de Eerste Divisie (Jupiler League) organiseren. De nieuwe Landelijke Divisie moet er voor zorgen dat zowel op sportief als organisatorisch gebied de doorstroming tussen betaald voetbal en amateurvoetbal stapsgewijs kan worden gemaakt. HHC Hardenberg komt al jaren uit in de Topklasse en staat achter de nieuwe plannen van de KNVB. De club wil zelfs in de nieuwe Landelijke Divisie uitkomen tegen de tijd dat de nieuwe regelgeving wordt ingevoerd.

Door Maurice Kuipers

“Wij hebben ieder jaar de ambitie om in het linkerrijtje van de Topklasse te eindigen”, begint HHC-voorzitter Bert Beun te vertellen. “Daarbij willen we niet direct de laatste plaats van dat linkerrijtje bezetten, maar iets hoger eindigen. Wanneer je naar de laatste jaargangen kijkt zie je dat HHC steeds iets hoger eindigt.” Vorig jaar eindigde HHC als vierde. Mocht dat in het seizoen 2015/2016 weer het geval zijn dan promoveert de club automatisch naar de nieuwe Landelijke Divisie.

De Landelijke Divisie wordt samengesteld uit de beste zeven Topklasseclubs van de zaterdag en de zondag. Vier beloftenteams zouden in eerste instantie de competitie aanvullen tot achttien clubs. Daar bestaat echter nog onzekerheid over, omdat niet alle beloftenteams op zaterdag of zondag willen voetballen. Zo hebben onder andere Heracles en PEC Zwolle aangegeven dat ze dat niet zien zitten. Assistent trainers van het eerste elftal kunnen op zaterdag bijvoorbeeld lang niet altijd mee met een beloftenteam omdat het eerste elftal dan ook moet voetballen. Daardoor zouden dat soort clubs veel meer personeel aan moeten stellen. Een alternatief is dat beloftenteams in een onderlinge competitie op de maandagavond actief blijven. Clubs kunnen tot 1 maart 2015 aangeven of zij hun beloftenteam willen laten instromen. “Het is nog even afwachten. Mochten de beloftenteams niet meedoen dan heb je een ‘tussenklasse’ van alleen maar amateurteams. In het zaterdagvoetbal zit geen enkele Topklasseclub te wachten op verplichte promotie naar het betaald voetbal”, weet voorzitter Beun.

Amateurniveau

Ook HHC is niet van plan om in de toekomst in de Jupiler League te gaan spelen. “Wij willen ieder jaar actief zijn op het hoogste amateurniveau. Vanaf 2016 zal dat de nieuwe divisie zijn en dat betekent dat wij daar in uit willen komen. We zien het niet zitten om in die klasse nog eens te promoveren naar het betaald voetbal. Dan moeten we stappen zetten die we niet overwegen. Onze eerste zorg is echter dat we tegen die tijd bij de eerste zeven van de Topklasseclubs op zaterdag moeten horen. Dat zal nog een hele opgave worden.”

Tijdstip

Volgens Beun kan HHC qua organisatie redelijk eenvoudig de overgang maken naar de Landelijke Divisie. “Zo heel veel consequenties zijn er niet. Wat betreft onze accommodatie en het aantal vrijwilligers zou het bijvoorbeeld makkelijk kunnen. Ook met de huidige selectie kunnen we vooruit als we blijven doorselecteren. Het enige gevolg in de nieuwe Landelijke Divisie is dat we onze wedstrijden soms om 18.00 uur moeten spelen in plaats van 14.30 uur.” De veranderende tijden zullen ontstaan omdat zaterdag- en zondagclubs tegen elkaar spelen. Wanneer twee zaterdagclubs tegen elkaar spelen vindt de aftrap standaard om 14.30 uur plaats, net als in de huidige Topklasse. Wanneer een zaterdagclub tegen een zondagclub speelt is de aanvang van de wedstrijd om 18.00 uur wanneer de zondagclub thuis speelt. Wedstrijden tussen zondagsclubs onderling vinden gewoon op zondag plaats.

Verplichte promotie

Het bijzondere aan de toekomstige Landelijke Divisie is dat promoveren verplicht wordt. “Nu kunnen kampioenen nog zeggen dat ze niet willen promoveren. Dat is straks verplicht. Wij willen ook in de Landelijke Divisie uitkomen, maar niet naar het betaald voetbal promoveren. Dan vraag je je af wat doe je in die divisie? Maar nogmaals, onze eerste zorg is dat we die divisie halen. Wanneer we daar inzitten zullen we niet direct bovenin eindigen omdat die klasse simpelweg enorm concurrerend is”, aldus Beun. Hij ziet daarmee ook in dat er tegengestelde belangen zijn. Weinig tot geen Topklasseclubs willen naar het betaald voetbal promoveren, maar bijna alle Topklasseclubs willen in de Landelijke Divisie uitkomen. In de toekomst kan een kampioenschap en dus verplichte promotie wel eens een grote kwelling met zich meebrengen.

Lees ook

S.V. Nieuwleusen JO11-2 kampioen

NIEUWLEUSEN – Zaterdag 18 december speelde S.V. Nieuwleusen JO11-2 in Zwolle de kampioenswedstrijd tegen SVI. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.