glasvezel in buitengebied nu of nooit

“Vragen? Nee, ik heb geen vragen. Oh ja toch.. Waar kan ik me inschrijven?” Arieta Velderman is resoluut. Ze wil zeker weten een glasvezelaansluiting en ziet het liefst dat er snel begonnen wordt met de aanleg. “Kijk. Ik woonde een paar jaar geleden nog in Heino. Toen werkte ik twee dagen per week thuis en had nooit problemen met internet. Inmiddels ben ik verhuisd naar het buitengebied van Wijhe… en is het thuiswerken soms gewoon niet te doen. Om de haverklap loopt de boel vast…. Grote bestanden of meerdere foto’s versturen is bijna niet te doen, terwijl dit met glasvezel geen probleem was. Ik ben daar eerlijk gezegd wel klaar mee. Kom maar op met dat formulier….”.

Het verhaal van Arieta is één van de vele tijdens de informatieavonden van SallandGlas.“Veel centrale vragen gaan over geld en technische zaken. Maar zodra het informele gedeelte aanbreekt, komende de verhalen op tafel over waar het écht om gaat. Verhalen van kinderen die willen studeren, maar geen grote bestanden kunnen versturen en van boeren die ‘zich nog wel redden’, maar inzien dat de ontwikkelingen zó snel gaan dat er geen ontkomen meer aan is”, aldus Ben Nijboer, voorzitter van SallandGlas.

SallandGlas wil in de zomer van 2015 beginnen met de aanleg van een coöperatief glasvezelnetwerk. Afgelopen week werd de tweede fase ingeluid met inloop- en inschrijfbijeenkomsten verspreid over de regio (zie kader bij dit artikel). Nijboer: “Je ziet dat steeds meer mensen zich realiseren dat het internet in het buitengebied tegen grenzen aan loopt, én dat men nú vaak al meer betaalt dan nodig is! Woningen zijn aangesloten op koperkabels met beperkte capaciteit. In het dorp is heel normaal om thuis te werken, of om tegelijkertijd op twee of drie PC’s te werken terwijl huisgenoten Uitzending gemist kijken…. In het buitengebied is dat lastiger en dat wordt alleen maar sterker. Er komen méér toepassingen die stuk voor stuk méér capaciteit vragen. Met glasvezel heeft Salland de unieke kans om die achterstand om te buigen in een voorsprong op al die regio’s die deze kans niet hebben….”

Voor de Plaatselijke Belangen was een subsidie van de provincie aanleiding om de handen in elkaar te slaan en met een haalbaar plan te komen. Uitgangspunt daarbij was dat de totale kosten niet hoger mochten zijn dan hetgeen men nú ongeveer betaalt. Hoe zit bij Arieta?

“Wij betalen nu ongeveer per maand: voor 2 televisies via de schotel, 1 televisie via KPN digitenne en telefoon + internet (allemaal basispakket) €95,- per maand”, zo rekent ze snel uit.

Nijboer: “Het uiteindelijke plaatje is natuurlijk sterk afhankelijk van eigen keuzes, maar iedereen krijgt sowieso meer waar voor hun geld in de vorm van snel, betrouwbaar, veilig en betrouwbaar internet, waar men weer 15 of 20 jaar mee verder kan. Het is goed dat mensen ter voorbereiding op de inloopbijeenkomsten op een rij zetten wat men nú betaalt. Zodat een goede vergelijking te maken is”.

Hét probleem van het buitengebied zijn de grote (graaf)afstanden en dus hoge kosten, waardoor bedrijven als Reggefiber, KPN en Ziggo er geen brood in ziet. SallandGlas heeft ingezet op een coöperatief model, zonder winstoogmerk en is klaar om aan de slag te gaan. Er wordt gegraven zodra 60% zich heeft ingeschreven. De inschrijftermijn sluit op 1 maart, zodat er deze zomer nog gegraven kan worden. Nijboer is optimistisch over die 60%, juist omdat het een eenmalige kans is die van cruciaal belang is voor het buitengebied.“Bedrijven kunnen zich doorontwikkelen. Jongeren kunnen efficiënter studeren. Het is goed voor de waarde van het huis. De weg wordt opengezet voor nieuwe toepassingen in de agrarische sector. Met allerlei domotica-toepassingen kunnen ouderen langer thuis blijven wonen….De gemiddelde kosten zullen niet of nauwelijks toenemen. En het kan nú dankzij de steun van de provincie…”.

Inmiddels heeft Arieta het inschrijfformulier ingevuld en ingeleverd. Zij is ervan overtuigd: “Deze kans moeten we gewoon pakken! Het is nu of nooit!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.