Home / archiefcentraal / berends nieuw jaar nieuwe organisatie

berends nieuw jaar nieuwe organisatie

Voor de gemeentelijke organisatie was het niet zomaar een jaarwisseling. Het betekende ook de start van een nieuwe organisatiestructuur, een andere manier van werken en ongeveer een halvering van het aantal managers. Ook de directie gaat van drie naar twee functionarissen. Ik mag dit samen met collega Ab Goeree in gaan vullen.

En we kunnen er tegenaan. Het opnieuw en op een betere manier indelen van de organisatie, inclusief een interne verhuizing van al het personeel, dat is het grootste werk niet. Het op een andere manier gaan werken is een ander verhaal. Dat doe je niet door een knop om te draaien. Wanneer je in de loop van je leven bepaald gedrag hebt aangeleerd en je vertrouwde werkgewoontes hebt ontwikkeld, dan stap je daar niet zomaar vanaf. Dat vergt tijd en flexibiliteit; loslaten van wat je gewend bent te doen. En zo gaat dat in een organisatie ook. Bij de herindeling van Dalfsen en Nieuwleusen in 2001 is een ambtelijke organisatie neergezet die volgens de inzichten van toen goed in elkaar zat. En dat heeft de afgelopen 14 jaar ook prima gewerkt.

Maar waarom doen we dit dan? Want door de bank genomen zijn de inwoners van Dalfsen niet ontevreden, krijgen we weinig klachten van bedrijven en instellingen en kan het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad goed leven met de adviezen die de organisatie oplevert. En de lasten voor de burger zijn de laagste in het land, hebben we de voorzieningen goed op peil en beschikt de gemeente zelfs nog over reserves om in nieuwe projecten te investeren. Maar waarom dan toch die veranderingen? Omdat de wereld om ons heen in beweging is en stilstand achteruitgang is.

De wereld verandert niet alleen maar door technologische ontwikkelingen. Ook het tempo waarin we leven en acteren is al niet meer te vergelijken met het begin van deze nog jonge eeuw.

Alles moet sneller, efficiënter en slimmer; en als het even kan zonder verlies van kwaliteit.

Voor een gemeentelijke organisatie is dat niet anders. Het is niet meer van deze tijd dat een normale bouwvergunning tien weken op zich laat wachten, of een e-mail van een inwoner pas na drie weken wordt beantwoord. Inwoners willen ook dat er met ze wordt meegedacht.

Bestuurders hebben geen behoefte meer aan dikke pakken papier met ingewikkelde teksten waar maanden aan gewerkt wordt. Snelheid en dynamiek zijn in de plaats gekomen van stroperigheid en regelzucht.

Van ambtenaren wordt een actieve houding verwacht, waarbij zij naast een burger gaan staan in plaats van er tegenover. En bij initiatieven uit de samenleving wordt verwacht dat we gezamenlijk optrekken met bewonersgroepen. Bij voorzieningen voor inwoners met een hulpvraag zal steeds meer in gezamenlijk overleg gezocht worden naar een goede oplossing. Het is mijn overtuiging dat we als ambtelijke organisatie goede prestaties neerzetten. En ook dat er ruimte is voor verbetering van de dienstverlening en beleidsadvisering. Daar gaan we met de nieuwe organisatie flink voor aan de slag.

En of we daarin slagen dat mag u beoordelen.

Hans Berends

Gemeentesecretaris en algemeen directeur

Gemeente Dalfsen

Lees ook

VVD wil einde aan overlast op Vechtdallijn

OMMEN – Intimidatie, spugen, geweld en ander ongewenst gedrag. Al jaren is het schering en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.