50000 euro schade aan molen konijnenbelt

Molen Konijnenbelt in Ommen heeft door nog onbekende oorzaak vorig jaar augustus voor 50.000 euro schade opgelopen. Omdat de oorzaak niet kan worden aangetoond, is het voorval niet verzekerd en kunnen partijen niet aansprakelijk worden gesteld. Dat betekent dat de gemeente Ommen het bedrag op moet hoesten.

Vier partijen hebben vanuit verschillende standpunten onderzoek gedaan naar het ongeval en hebben samen een rapport opgesteld voor de gemeente Ommen. Uit het onderzoek blijkt niet wie verantwoordelijk is geweest voor het voorval.

Het pas gerestaureerde wiekenkruis heeft de stelling en de romp geraakt en daarbij is één van de nieuwe roeden geknikt. De vang (reminrichting) van de molen is ontzet en heeft de kap beschadigd. De molen is sindsdien buiten gebruik omdat de situatie zowel in de molen als voor de omgeving onveilig is. De molen werd in het voorjaar van 2014 gerestaureerd dankzij Rijkssubsidies (BRIM) en provinciale subsidies. De molen draaide sinds dit voorjaar weer naar volle tevredenheid en functioneerde naar behoren. Het herstellen van de molen is noodzakelijk. Op dit moment is de molen niet te verkruien, wat bij ongunstige weersomstandigheden tot gevaarlijke situaties kan leiden, zowel in de molen als in de directe omgeving. Met name omdat de stevigheid van de geknikte roede onduidelijk is, maar ook de ontzette vanginrichting en de beschadigingen in het riet kunnen tot onwenselijke gevolgschade leiden. Dit zal op korte termijn moeten gebeuren. Daarna kan toegewerkt worden naar een volledig herstel in de loop van 2015.

Schade

Omdat onduidelijk is wat de oorzaak is van het ongeval, is het risico dat het zich herhaalt aanwezig. Daarom zijn uit alle bevindingen de aandachtpunten verzameld. Omdat een dergelijk voorval nog niet eerder is voorgekomen bij andere molens in Nederland (voor zover bekend), is er grote aandacht vanuit de Vereniging van Molenaars. De bevindingen en de voorgestelde oplossingen ter voorkoming van een vergelijkbaar voorval worden gecommuniceerd met de vereniging en met bekende restaurateurs, om ongevallen als deze in de toekomst te voorkomen.

Omdat de schade niet verhaalbaar is of gedekt kan worden door enige verzekering en deze daarom voor rekening van de gemeente is. De totale kosten worden geraamd op 50.000 euro, inclusief btw. Voor het weghalen van de veiligheidsrisico’s en het herstel van de schade wat tot vervolgschade kan leiden worden de kosten geraamd op 39,500 euro, inclusief btw. Deze werkzaamheden kunnen worden beschouwd als zijnde onvermijdelijk en onuitstelbaar. De resterende (esthetische) herstelkosten bedragen 10.500 euro inclusief btw. Voor de dekking wordt gebruik gemaakt van de programmagelden. Indien dit niet toereikend blijkt te zijn zal verwerking in de bestuursrapportage aan de orde zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.