wilde dieren uit circus corruptie

Het kabinet wil wilde dieren uit het circus weren. Frens te Kiefte uit Nijverdal is al zijn hele leven betrokken bij circus Renz. Hij snapt niks van het kabinetsplan. Hij klom op ons verzoek in de pen en geeft hier zijn mening.

Frens te Kiefte: “Van jongs af aan ben ik regelmatig te vinden bij circus Herman Renz. Een plek waar ik zag hoe hecht de band tussen mens en dier is. Ik kreeg hier bewondering voor het wilde dier. Toen eind 2010 bekend werd dat in het nieuwe regeerakkoord een streep door ‘wilde dieren in het circus’ werd getrokken, besloot circus Herman Renz om vanaf 2011 niet meer met wilde dieren te reizen. Een voorloop op het definitieve verbod dat Sharon Dijksma zaterdag bekend maakte. Zij vindt dat het niet langer kan. En iets vinden, is een mening.

Organisatie ‘Wilde Dieren De Tent Uit’ (WDDTU) hing zaterdag de vlag uit. Samen met demonstranten heeft WDDTU jaren gelobbyd voor een afschaffing. Hun tactiek: mensen shockeren door foto’s, filmpjes en goed doordachte verhalen. Je kunt ze ook vinden. Beelden die gemaakt zijn in Oost-Europa of Amerika. Negen van de tien zijn niet recent.

Dijksma vindt dat dieren stress ervaren door het urenlange reizen. Maar er is geen circus dat van Groningen naar Maastricht verhuist. Bij onderzoeken bleek uit het aantal stresshormonen bij de dieren dat er van stress geen sprake is. Uiteraard bevinden zich in Nederland ook rotte appels. Vaak zijn dit circussen die uit het buitenland komen. Maar juist door en voor hen is het belangrijk dat er een officiële wetgeving komt, waar elke circusonderneming zich aan moet houden.

We leven inmiddels in 2014, waarin dieren in ruime binnen- en buitenverblijven leven. De tijd van aapjes in pakjes en roofdieren die door vuurhoepels springen is voorbij. In de Nederlandse circussen tonen dieren tijdens hun act louter handelingen die zij van nature ook kunnen. In de volksmond ‘trucjes’ genoemd. Of dacht je dat een tijger of olifant in de natuur nooit op zijn achterpoten staat?

We kunnen er niet omheen dat wilde dieren in het wild meer ruimte hebben. Feitelijk heeft een circusdier nooit ‘het wild’ gezien. Generaties lang werden zij in gevangenschap geboren. Evenals een dier uit de dierentuin of het dolfinarium. Bij de laatstgenoemde springen dolfijnen ook door hoepels en maken salto’s. Waarom komt hier geen verbod op?

Dat kan ik je eenvoudig vertellen. De huidige regering wil een gebaar maken naar hun ‘diervriendelijke’ achterban. Zou je dan dierentuinen met duizenden wilde dieren aanpakken of een sector waar zich op dit moment hooguit vijftig exotische dieren bevinden? Mevrouw Dijksma bestempelde dierentuinen als ‘educatief’. Acht zeeleeuwen die zich te pletter vervelen in een zwembad ter grootte van die uit mijn achtertuin is leerzaam voor de mens?

Voor het geval het nog niet duidelijk was: het gaat hier om geld en belangen. Denkend aan de miljoenen subsidies die dierentuinen jaarlijks ontvangen. Het gaat helemaal niet om het welzijn van het dier.

Wat mij het allermeeste verbaast, is dat mevrouw Dijksma dit in de Nederlandse democratie voor elkaar heeft gekregen. Zij is nooit ingegaan op uitnodigingen van Nederlandse circusondernemingen, maar zat bijvoorbeeld wel om de tafel met WDDTU. Het is de puurste vorm van corruptie.

Onder andere Circus Herman Renz laat zien dat circus zonder wilde dieren ook prachtig kan zijn. Maar het is een principekwestie. En het stoort mij dat er niet oprecht geluisterd wordt naar de mening van circussen die wel met wilde dieren werken. Vakmensen worden als amateurs weggezet.

Frens te Kiefte

logo ‘Pas op, Opiniemakers’ is een wekelijkse opinierubriek, gemaakt door een (nog steeds groeiende) groep mensen uit de samenleving. Onderwerpen zoeken de opiniemakers zelf, maar wie een onderwerp belicht wil hebben moet dat vooral laten weten. En wie zelf mee wil doen aan ‘de opiniemakers’ is bij deze van harte uitgenodigd. Je mag teksten aanleveren. Maar je mag natuurlijk ook gewoon onder de opiniestukken reageren. Graag onder je eigen naam. De opiniemakers schrijven ook onder hun eigen naam.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.