Home / archiefcentraal / van een vader en een zoon hoofdstuk 4

van een vader en een zoon hoofdstuk 4

Na onze eerste ontmoeting onderhielden mijn vader Sjoerd, tante Ada en ik regelmatig contact. Ik bezocht mijn vader in zijn woongroep, ontmoette zijn vriendin Anja en andere groepsgenoten, en ik voelde mij zeer welkom bij hen. Bij mijn vader en tante Ada dronk ik vele koppen koffie. Net als mijn vader was ik een fervent koffiedrinker, die de dag begon en eindigde met koffie. ‘Van koffie word je tenminste wakker’, zei mijn vader steevast.

Hij was inmiddels de zestig gepasseerd en werkte nog steeds met veel plezier bij de sociale werkvoorziening. Daar werd ik enthousiast door hem rondgeleid, en voorgesteld aan zijn leidinggevende en collega’s.

Voor de eerste keer in mijn leven ervoer ik wat echte familie was, en dat ik een vader had. ‘Mijn jongen, ik ben toch zo blij met jou, en ik had zo graag voor jou willen zorgen’, zei mijn vader dikwijls tegen mij, terwijl hij op mijn schouders klopte, en mij met zijn warme donkere ogen doordringend aankeek. Uiteraard spraken wij uitgebreid over mijn moeder.

Zonder in allerlei details te treden vertelde ik dat mijn moeder het niet gemakkelijk had in haar leven, maar de laatste jaren een goed en geregeld leven had. Over het feit dat mijn moeder nog twee zoons had uit haar vorige relaties, en ik dus twee halfbroers had, zweeg ik maar.

‘Ze hield heel veel van u, maar zij mocht niet met u trouwen van haar moeder. Daar heeft ze veel verdriet van gehad’, vertelde ik hem. Ik gaf mijn vader de foto waarop hij met Jetty stond. Twee jonge stralende mensen, die smoorverliefd waren op elkaar. Waarom werden zij gescheiden van elkaar, en welke rol speelde Ma’s moeder hierin? Waarom was zij zo fel gekant tegen een huwelijk tussen mijn ouders? Ma’s moeder was mijn oma, maar ik kende haar nauwelijks.

Mijn moeder hield veel van mij, maar zij kon niet goed voor mij zorgen. Dat nam ik haar ook niet kwalijk. Ma leidde een zwervend bestaan, en had verschillende relaties, waarbij ze dikwijls ‘foute’ mannen trof. Kerels die schaamteloos misbruik maakten van haar naïviteit, en inpalmden met loze beloften en praatjes. Ma leek het nergens lang uit te kunnen houden, en was altijd rusteloos.

Ik groeide op in verschillende pleeggezinnen, en ik maakte mooie dingen mee, maar ook hele beroerde dingen zoals geweld en intimidatie. Op jonge leeftijd leerde ik om mij niet te veel te hechten aan mensen, en op 17 jarige leeftijd stond ik op eigen benen nadat ik vertrok bij mijn laatste pleeggezin. Ik weigerde nog langer om mij te laten kleineren en intimideren door mijn pleegvader en pleegbroers.

Ik merkte dat ik mij op een hele bijzondere manier thuis voelde in het Vechtdal. Het verlangen om mij te vestigen in het Vechtdal en dichtbij mijn familie te wonen werd steeds groter.

Wordt vervolgd…..

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.