uit hei en dennen kunst

Er zijn veel mensen die dol zijn op een bezoek aan een museum. Ik zelf ook, alleen kom ik er zelden. Ooit was ik lid van een gezellige kunstclub. Een aantal keren per jaar bezochten we een museum, waar de prachtigste kunststukken hingen of stonden. En iedereen liep dan met oortjes in hun oren om te luisteren naar finesses en details die we niet over het hoofd mochten zien.

Ja, dat hield ik wel bij vijf kunststukken vol, maar je kreeg wel erg veel informatie. Als je weet dat je nog langs 200 andere kunststukken moet, vind ik dat je een beetje tempo moet maken. Dat is het treurige, ik heb er geen geduld voor, ik ben meer van seeing by walking around. Dus wie zat er binnen een uur in het museumcafé?

Allengs kwamen ook de andere kunst minnaressen, nog vol van het gebodene. Met kleurige verhalen over details van al het moois. Ik zat dan al aan het derde kopje koffie en smikkelde van broodjes en koeken. Het voelt niet lekker hoor, dat je de kunst niet voldoende kunt waarderen.

Ik herinner me ook een bezoek aan een russische tentoonstelling met daar aan verbonden een mooie lezing. Ik zat vooraan, helaas, dus ik bedwong mij om niet het hoofd moe in de schoot te vleien. Het was een saaie lezing, waarom moet dat altijd zo literair verantwoord zijn? Vertel eens met enthousiasme, zonder tekst op papier. Maakt het uit of iets in 1705 of 1709 was, wees levendig, maak me alert, zodat ik op het puntje van m’n stoel ga zitten.

Wat ik wel heel erg leuk vind is een wat rommelige antiekzaak. Graag zonder commentaar van de eigenaar. Die hoort in morsig vest een neut te nemen uit een kapotte beker, met afgesleten opschrift “eert uw vader en uw moeder”. Dus lekker zelf overal tussen graaien, vastpakken en met een zoete pijn over de herkomst mijmeren. Als Gerrit er bij is, zegt hij bij alles waar ik gretig op af loop, “wat moet je met die rommel”? Nee, dat is niet uitnodigend. Nog een schilderij of een klok, een thee servies of een bronzen beeldje? Daar moet dan iets anders voor wijken. Een heel gedoe om alles weer in harmonie te brengen.

Maar toch, thuisgekomen stel ik vast dat het schilderijtje nog heel mooi in onze slaapkamer

kon hangen, op dat ene kale plekje…………………………

Antoinette

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.