uit hei en dennen kerstromantiek

Wie langs ons huis aan de Hammerweg komt ziet de kerstlichtjes al! Nog voor 5 december? Tja, deze vroege kerstdecoraties dateren uit Duitsland, waar ik 25 jaar woonde. De eerste jaren begreep ik niets van de Duitse Kersttradities. Kreeg ik in november van een vriendin een ronde stro krans met daarop vier groene kaarsjes. Help, wat word ik geacht hiermee te doen? Aan mijn weifelende blik zag ze, dat dit kado niet begrepen werd. Het was een Weihnachtskranz.

Tot kerst moest je iedere zondag één kaars aansteken. Deed ik daaraan mee? Nee, ik vond het een idiote kitscherige traditie en heb de krans achter in een kast gelegd.

Na een aantal jaren kreeg ik toch lol in al die verlichte kerstdecoraties, je zag ze overal en er ging zo veel gezelligheid van uit. Het rook dan naar vanille, kaneel en zelf gebakken spritsjes. Toch heb ik daar de eerste 15 jaren niet aan mee gedaan, je moet er echt aan wennen. Welk normaal denkend volwassen mens gaat midden november engeltjes, herdertjes en kerstmannen neerzetten? Ik bekeek de etalages en zag hoe je die figuurtjes een beetje leuk

kon plaatsen, met wat lichtjes, geurkaarsjes, besneeuwde huisjes, boompjes en nu ook een kerstkrans. Nee, niet van stro, maar een rijk versierde dennenkrans met daarop vier lichtjes, wat strikjes, slingertjes, bloemdecoraties en balletjes. Ja, ik hoorde er nu helemaal bij, ik had het ‘verstanden’.

De eerste kerst in Hei en Dennen versierde ik de kamer uitbundig. Het huis vroeg er als het ware om. De collectie was in al die jaren enorm uitgebreid, in crème en goudkleurige tinten. Grote slingers met enorme versierselen er aan over de kast en boven de open haarden.

Rondom de 10e december kwam daar dan een grote kerstboom bij. En een kerststalletjes, waar de kleine Jezus al in z’n kribje lag met de drie Koningen naast Maria en Josef. Het was toen voor Ommen een unicum. Overal lichtjes door de kamers en de hal. Wat doet die ‘duutse’ allemaal?

En kijk nu eens bij Intratuin, Hema en Blokker. De Nederlandse commercie heeft het begrepen, hier is veel geld aan te verdienen. Wat jaren geleden een exceptie was bij mij, werd algemeen goed.

In december is het hier druk. Dat vinden we fijn. Maandagmiddag komen 10 dementerende ouderen van de Opvang hier thee drinken en zich laven aan al die lichtjes en romantiek. Met een lekker stukje kerstkrans.

Antoinette

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.