Home / archiefcentraal / scheele ook in ommen is er armoede

scheele ook in ommen is er armoede

“ Ik sta er van te kijken hoeveel mensen in Nederland nog eenzaam zijn of in armoede leven. Armoede kreeg afgelopen week extra aandacht”, schrijft wethouder Ko Scheele in zijn tweewekelijkse column.

‘Natuurlijk, het is niet te vergelijken met de ellende in Afrika, maar ook in Nederland, ook in Ommen is er armoede. Het is eigenlijk te gek voor woorden dat in één van de rijkste landen van de wereld, in één van de landen waar we solidariteit, naoberschap en naastenliefde kennen, er nog armoede heerst. Armoede is niet zo maar een gebrek aan geld; het is niet meer kunnen meedoen; uitsluiting.

Armoede is heel divers. Vroeger spraken we van ‘overerving van armoede’. Dan kon je bijna voorspellen wie er later in de problemen zou komen. Nu is er armoede op veel verschillende plekken te zien, en vooral ook niet te zien. Stille armoede noemen we dat. Mensen komen er niet voor uit, uit schaamte. De oorzaak van armoede is ook heel divers. Soms is het overmacht, soms is het domme pech, soms is het een eigen fout, die hen maar blijft achtervolgen.

Wat kan de gemeente doen? De gemeente kan niet alle problemen oplossen. Wat de gemeente wel kan doen is bijdragen aan een oplossing. Er zijn een aantal regelingen zoals toeslagen en mogelijkheden voor bijzondere bijstand. Ook voor kinderen zijn speciale voorzieningen waardoor ze mee kunnen doen aan sport of cultuur via het jeugdsportfonds of het jeugdcultuurfonds. Helaas hoor ik te vaak dat deze regelingen niet voldoende bekend zijn. Daar gaan we wat aan doen. In een speciaal katern in deze krant op 10 december gaan we hierover uitgebreid informatie geven.

Maar de echte oplossing ligt bij de mensen zelf. De kern is dat de mensen zelf initiatief nemen. Is er de wil om uit de armoedespiraal te komen? Is men bereid om daar voor te knokken? Dat klinkt vanzelfsprekender en gemakkelijker dan het is. Er zijn helaas teveel mensen die klap op klap gekregen hebben en het gewoon niet meer zien zitten. Soms lijkt het ook uitzichtloos. In Ommen bestaat de groep RondkOmmen die zich hierbij niet neerlegt. In hun rapport doen ze aanbevelingen waar zij zelf en ook de gemeente mee aan de slag kunnen: voorlichting, begeleiding, ontmoeting, en elkaar versterken.

Afgelopen vrijdag was het toneelstuk “De Omdenkers” te zien in De Kern. Indrukwekkend om te zien hoe mensen die leven op de rand van het bestaan, toch de kracht vinden om hun verhaal te doen. Sterker noch, ons aan het denken zetten. Zij zijn in staat gebleken om ‘om te denken’. Ze vragen, terecht, ook ‘omdenken’ van ons. Daar mogen ze op rekenen!’

Ko Scheele

ko.scheele@ommen.nl

Lees ook

Inloopspreekuur D66

OMMEN – Op maandag 25 oktober houdt D66 Ommen weer een inloopspreekuur in de Carrousel, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.