rioolwaterzuivering dalfsen in nederlandse top

De rioolwaterzuivering aan de Ruitenborghweg in Dalfsen mag zichzelf rekenen tot de top van energiezuinige rioolwaterzuiveringen in Nederland. Dat komt door een andere manier van ‘beluchten’; het toedienen van zuurstof aan de bacteriën die als een soort ‘pac mans’ het rioolwater schoonmaken. Het Waterschap Groot Salland bespaart hiermee jaarlijks bijna 400.000 kWh aan energie, vergelijkbaar met het energieverbruik van zo’n 115 huishoudens. De energiekosten dalen hierdoor met 50.000 euro per jaar.

Beluchten houdt in dat het waterschap zuurstof toedient aan bacteriën die een grote rol spelen in het zuiveren van rioolwater. Dit is afvalwater van huizen, bedrijven en industrie. Op de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) wordt dit water biologisch door micro-organismen (diverse soorten bacteriën) gezuiverd: het vuile water bevat voedingsstoffen die de bacteriën opeten.

Technisch gezien is de ‘borstelbeluchting’ vervanging door een ‘plaatbeluchting’. Waar voorheen met horizontale, draaiende borstels lucht aan het wateroppervlak werd ingebracht, worden nu vanaf de bodem luchtbelletjes ingeblazen. Inblazen van lucht vergt iets grotere investeringen, maar is wel veel efficiënter dan een borstelbeluchter. Normaal gesproken kan deze zogeheten bellenbeluchting pas rendabel ingezet worden bij grotere waterdieptes. Omdat op de RWZI Dalfsen andere investeringen voorkomen konden worden door over te stappen op bellenbeluchting, kon de investering zich hier toch terugverdienen.

Bij het Waterschap Groot Salland zijn alle RWZI´s met diepe beluchtingsbassins voorzien van bellenbeluchting. Van de ondiepe bassins is nu ook de rioolwaterzuivering in Dalfsen voorzien van bellenbeluchting. Op de overige zuiveringen met ondiepe bassins kan deze investering zich niet terugverdienen.

De rioolwaterzuivering in Dalfsen zuivert ongeveer 6,3 miljoen liter afvalwater per dag. Dit is meer dan 300.000 liter water per uur. Na het zuiveren wordt het schone water afgevoerd naar de Vecht.

‘Energievoorbeeld’

Het waterschap is voortdurend bezig om bij haar taken energiezuinig en duurzaam te werken. Daarmee geeft het invulling aan het Energiebeleid dat door het bestuur is vastgesteld. Met het Energiebeleid wil Groot Salland in 2020 30% energieefficiëntie t.o.v. 2005 en 40% energieverbruik door eigen duurzame opwekking bereiken. Het aanpassen van de beluchting op RWZI Dalfsen is hiervan een voorbeeld.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.