patieneumlntinfo direct van ambulance naar huisarts

Patiëntinformatie direct vanuit de ambulance per mail naar de huisarts. Dát gebeurt sinds kort door een innovatief project van RAV IJsselland. Een belangrijke verbetering ten opzichte van de eerdere overdracht via faxen en papier. In samenwerking met Ambulancezorg Nederland (AZN) is dat nu landelijk mogelijk.

In het ‘elektronisch ritformulier’ wordt door ambulancemedewerkers genoteerd welke zorg aan een patiënt is geleverd. Deze informatie kan nu ook gedeeld worden met huisartsen. Die kunnen de informatie dan direct toevoegen aan hun eigen informatiesysteem.

Huisarts Edward Knol is positief over de ontwikkeling: “Het is voor ons huisartsen een belangrijke en logische stap in het verbeteren van (acute) zorg. Tot nu toe waren we afhankelijk van de informatie die we achteraf van de patiënt zelf kregen of per fax van de ambulancedienst. Dat was zeker niet optimaal. Nu zijn we direct op de hoogte van de afgehandelde zorgvraag vanuit onze patiënt, de bevindingen mbt de gezondheidssituatie en de door de RAV geleverde zorg. Hier kunnen wij onze huisartszorg weer op afstemmen.”

Om de digitale overdracht mogelijk te maken is een technische koppeling tussen de elektronische formulieren in de ambulance en het al door huisartsen gebruikte mailprogramma Zorgmail gerealiseerd.

Arjan Hanekamp, projectleider RAV IJsselland: “Vanaf mei zijn we vanuit RAV IJsselland samen met huisartsen bezig om Zorgmail te testen. De resultaten zijn goed: huisartsen en ambulanceverpleegkundigen zijn tevreden. Huisartsen zien graag dat andere ambulancediensten Zorgmail ook gaan gebruiken. In Nederland zijn ambulancediensten bezig daar gehoor aan te geven en hebben enkele diensten de koppeling met Zorgmail al werkend in de praktijk.”

Belangrijke voordelen

Door het werken met Zorgmail is de huisarts altijd up-to-date en juist geïnformeerd, gaat de overdracht van geleverde zorg eenduidig, zijn de gegevens zijn beveiligd en is er een landelijke realisatie van één aansluiting.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.