overijsselse schaatsers winnen kardingebokaal

Het gewest Overijssel bleek dit weekend in de strijd tussen de vijf noordoostelijke gewesten in Groningen op ijsbaan Kardinge de sterkste van de regio te zijn. Met een team van 24 jongens en meisjes, onder leiding van gewestelijk trainer Anton Sigger en verdeeld over de drie categorieën A/B-pupil, C-junior en B-junior, won het Overijssels team net als drie jaar geleden de fraaie beker. Het zilver was voor Drente en het brons voor Groningen, Friesland en Gelderland werden vierde en vijfde. In de totaal zes categorieën behaalde Overijssel evenveel podiumplaatsen.

Goud was er voor A-pupil Sebas Diniz en B-junior Herre Luisman, zilver voor B-junior Elisa Dul en brons voor A-pupillen Annabet Dekker en Stefan Westenbroek en B-junior Tim Hoogkamer. Van de zes leden van de Dalfsense ijsclub Stokvisdennen die mee mochten doen, schaatste alleen Stefan Westenbroek uit Ommen voor Overijssel. De andere vijf schaatsers waren uitgeleend aan Gelderland. Westenbroek reed naar twee prachtige derde plaatsen, tevens clubrecords, met 43,16 op de 500 meter en 1:01,55 op de 700 meter. Joep Wennemars en Mees Hulst, beiden B-pupil, en B-junioren Stijn Hulst, Ingmar Hof en Anke Breunis reden voor Gelderland. Wennemars reed op de 500 meter ook onder het oude clubrecord bij de A- en B-pupillen, met een fraaie 45,73. Wennemars en de jongste Hulst eindigden op de 700 meter achter elkaar met ieder een mooi pr van in de 1:06. Stijn Hulst, Hof en Breunis werden respectievelijk 11de, 14de en 19de in het eindklassement.

Westenbroek, Wennemars en Mees Hulst bevestigen hiermee dat ze in hun categorie tot de top van Nederland behoren. Toch zal Wennemars zijn Nederlandse titel dit jaar niet verdedigen, noch zal Hulst een gooi doen naar een podiumplek. Zij kiezen er namelijk voor om met de schaatsgroep van hun school, het Thomas a Kempis College in Zwolle, mee te doen met Weissensee4kids. Op de Weissensee in Oostenrijk gaan zij eind januari proberen de 100 km vol te maken, waarmee ze geld bij elkaar schaatsen voor Orange Babies en het Ronald McDonald Huis.

Goud in Biddinghuizen, brons in Minsk

Stefan Westenbroek uit Ommen is zondag officieus Nederlands kampioen geworden op de kortebaan in Biddinghuizen en bij de eerste Junior World Cup wedstrijd van het seizoen in Minsk heeft Loes Adegeest van de Stokvisdennen brons gehaald op de mass start. Met prachtig weer voor een wedstrijd op het buitenijs van FlevOnice wist Westenbroek in een lange afvalrace telkens zijn tegenstander voor te blijven. Het zilver was voor Sebas Diniz, het brons ging naar Jeroen de Kroon en de vierde plaats was voor Ferenc Nijland. Westenbroek werd bij dit Nationaal Pupillentoernooi voor A-pupillen gecoacht door dé kortebaanspecialist van de Stokvisdennen, Freddy Wennemars. Hij beleefde zo een zeer geslaagd weekeinde, want op zaterdag had hij al drie keer brons te pakken bij de door Overijssel gewonnen strijd om de Kardingebokaal in Groningen.

24 januari volgt dus zeer waarschijnlijk het NK allround voor pupillen, ook in Groningen. A-junior Adegeest, schaatsster van Jong Oranje, kent het spelletje van in een grotere groep schaatsen al wel vanuit het marathonschaatsen, waarbij ze al meerdere keren in de top tien eindigde bij NK’s. In deze wedstrijd over 10 ronden lag de schaatsster uit Dalfsen samen met Inga Anne Vassaasen uit Noorwegen tot 200 meter voor de finish op kop, maar werd toen helaas bijgehaald door het peloton. In de eindsprint wist ze uiteindelijk toch het brons te pakken en daarmee haar eerste World Cup medaille.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.