Home / archiefcentraal / noten fantaseren over een betere wereld

noten fantaseren over een betere wereld

Ik hou niet van terugkijken. Ben er ook niet goed in. Denk dat het iets te maken heeft met het feit dat terugkijken vaak samengaat met beoordelen. Lees de kranten maar aan het eind van het jaar: december is de maand van de lijstjes. De sportman en sportvrouw van het jaar, de politicus van het jaar, de meest vreselijke reclame van het jaar, de beste werkgever, de slechtste werkgever, de lelijkste jurk, enfin, je kunt het zo gek niet bedenken of we vinden er iets van. Terwijl ik vroeger geleerd heb: “als je iets vindt, dan moet je het naar de politie brengen”. Misschien zit daar ook wel mijn tegenzin. Omdat terugkijken zo vaak samengaat met oordelen. En als we in mijn ogen iets te veel doen, dan is het wel dat: oordelen over andere mensen.

Als burgemeester kom je vaak op plekken waar verdriet is. Op plekken waar mensen iets hebben meegemaakt wat je niemand gunt maar wat ook zo groot is dat je het verdriet zelf niet kunt begrijpen. Dat zijn momenten waarop je hoopt dat je wat troost mag brengen want veel meer dan dat heb je dan niet te bieden. Die momenten waren er in 2014 ook weer. Meer dan je wilt, want een is er al een teveel. Op dat soort momenten zie ik vaak twee dingen. Ten eerste zie ik hoe mensen om andere mensen heen gaan staan. Elkaar helpen. Vaak op een heel eenvoudige manier. Alleen maar al door er domweg te zijn en te luisteren. Vaak is dat ook alles wat je kunt doen. Maar er zijn ook altijd mensen die niet hoeven te luisteren omdat ze precies weten hoe alles in elkaar zit. Omdat ze weten hoe het komt en wiens schuld het is. Vooral dat laatste: wiens schuld het is.

Vooruitkijken doe ik altijd graag. Als je vooruit kijkt mag je dromen. Je mag fantaseren over een betere wereld. Daar is helemaal niets op tegen. Want waarom zou die er niet komen? Die wereld maken we toch ook zelf? En als ik nadenk over die betere wereld, wordt er wat minder geoordeeld. Ik ga het zelf ook proberen. Wat minder ‘vinden’ en wat meer ‘verwondering’. Dat wens ik ons allen toe voor 2015.

Han Noten

Burgemeester Dalfsen

Lees ook

VVD wil einde aan overlast op Vechtdallijn

OMMEN – Intimidatie, spugen, geweld en ander ongewenst gedrag. Al jaren is het schering en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.