museum palthehof wil uitbreiden

Museum Palthehof in Nieuwleusen plant uitbreiding van het museumgebouw, waar de geschiedenis van Nieuwleusen en naaste omgeving getoond wordt. Aanleiding is de grote Unioncollectie die in 2004 bij het 100-jarig bestaan van de Unionfabriek was tentoongesteld in gehuurde containers en sindsdien is opgeslagen in een ruimte die niet voldoet aan de eisen voor opslag van museale voorwerpen. KNHM Overijssel (Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij) begeleidt de historische vereniging bij het opstellen van een toekomstvisie.

De historische vereniging “Ni’jluusn van vrogger” heeft vorig jaar besloten dat het nu of nooit is om de Unioncollectie in een uitbreiding van het museum onder te brengen. Daarmee blijft de collectie in tact en kan dit belangrijke erfgoed van Nieuwleusen getoond worden aan het publiek.

Het balletje is gaan rollen met een aanmelding bij het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel waarbij de vereniging een waardebon “Advies op maat” ontving. Die waardebon is in 2014 verzilverd door middel van verkregen adviezen van de Sesamacademie. Een van de adviezen was het opstellen van een actueel beleidsplan én een business case voor de uitbreiding van museum Palthehof. Dit is onder meer nodig om bij een aantal instanties subsidie te kunnen aanvragen. “Ni’jluusn van vrogger” heeft wel een reserve voor uitbreiding opgebouwd, maar deze is bij lange na niet voldoende om de uitbreiding te realiseren.

Hulp van organisaties

KNHM Overijssel helpt de historische vereniging bij het opstellen van een toekomstvisie in relatie tot de uitbreiding. Staat de uitbreiding op zich of zijn er andere (lokale) ontwikkelingen die kansen bieden voor het museum? Wat zijn mogelijke risico’s? Etc. Voor de vertaling naar een business case schakelt KNHM ARCADIS in die in het kader van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid uren ter beschikking stelt.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.