langer zelfstandig wonen dankzij techniek

Moderne techniek kan bijdragen aan langer comfortabel en zelfstandig wonen. Dat is de conclusie van de pilot Lifelong Living Online die in Dedemsvaart is gehouden. Het afgelopen jaar leerden ouderen daar omgaan met moderne techniek. Donderdag is het project afgesloten.

Ruim veertig ouderen (tussen de 67 en 90 jaar) zijn in Dedemsvaart sinds maart dit jaar druk in de weer geweest met moderne techniek. De ouderen doen mee aan Lifelong Living Online, een onderdeel van het Europese project iAge. De gemeente Hardenberg werkt hierin samen met Carinova, De Stuw,Baalderborg Groep en de Huisartsengroep Avereest.

iAge

iAge draait om het zoeken naar oplossingen voor de problemen die de vergrijzing in heel Europa met zich meebrengt. Het project in Dedemsvaart richt zich op de inzet van moderne middelen om ouderen langer zelfstandig te laten wonen. In drie deelprojecten zijn de ouderen in Dedemsvaart aan de slag gegaan met moderne techniek om te kijken welke middelen bij kunnen dragen aan langer zelfstandig en comfortabel wonen.

De ouderen raakten gaandeweg heel enthousiast over de middelen die ze gebruikten, . zoals een iPad en een voordeurcamera met spreekluisterverbinding. Hun zelfredzaamheid werd vergroot door de pilot. Er bleek meer mogelijk dan van tevoren werd gedacht.

Deelprojecten

Ook uit de verschillende deelprojecten kunnen conclusies worden getrokken. Het deelproject ZWIP heeft uitgewezen dat niet alle ouderen al klaar zijn voor een digitale vergadertafel. Dit geldt ook voor zorgaanbieders, onder andere omdat verschillende digitale systemen niet altijd op elkaar aansluiten. Het deelproject Veiligheid heeft laten zien dat het doen van aanpassingen aan de woning ervoor kan zorgen dat mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen en institutionele zorg uit kan stellen. Het deelproject Sociale contacten heeft uitgewezen dat door middel van ICT het netwerk van ouderen kan worden vergroot en contacten met familie en onderling toenemen.

Toekomst

De gemeente Hardenberg wil in de toekomst verder aan de slag met de resultaten van de pilot. “Dat kan op verschillende manieren”, legt wethouder René de Vent uit. “We hebben gemerkt dat de iPad en sociale media heel goed bruikbaar zijn voor ouderen. Dat kun je mee nemen in de Samen Doen teams wanneer mensen met een ondersteuningsvraag bij ons komen. Ook willen we kijken of De Stuw samen met Seniorweb een project kan opzetten om ouderen dingen te leren over moderne techniek. Ik ben positief verrast over het enthousiasme bij de ouderen en hun vermogen om nieuwe dingen op te pikken. Ze leerden vlot om te gaan met de iPad en het heeft ze ook echt wat gebracht. Daar kunnen we mee verder.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.